Mainos

Obama ja McCain saivat aikaan ennätysruuhkan USA:n vaaliuurnilla

Vaalipäivän aamu valkeni Marylandissa pilvisenä, mutta uhkaava sade pysyi poissa vielä aamuruuhkan aikana. Äänestysinto oli korkealla.

- Mieheni meni aamulla jo ennen viittä äänestyspaikalle nukkumaan autoonsa. Hän halusi päästä lähtemään sieltä ajoissa töihin, kertoi marylandilainen Suzanne Landry.

Koiriaan ulkoiluttanut Landry aikoi itsekin mennä äänestämään mahdollisimman aikaisin.

- Työpaikallani on nuori nainen, joka ei ole ilmoittautunut äänestäjäksi. Olemme moittineet häntä joukolla, Landry sanoi.

Broadneckin lukion kirjaston edessä oli pitkä jono aamuvirkkuja äänestäjiä heti aamuseitsemältä.

- Olen menossa töihin ja tiesin, että täällä voi olla tungosta, selitti nuori Alex Keller.

Tungoksesta huolimatta jonossa oli lähes hilpeä tunnelma.

- Tämä on jännittävä päivä, intoili Annelie Ripley.

Muutos on pääasia

Äänestys sujui Broadneckissä jouhevasti, eikä jonotus tuntunut vaivaavan ketään. Vaalivirkailijoita oli virallisesti kielletty kommentoimasta tilannetta medialle, mutta heidän mukaansa vaali-into näytti ainakin aamun lukujen valossa ennätysmäiseltä.

- Illasta tulee rajutahtinen, tiesi vaalihuoneiston virallinen valvoja.

Joka puolelta maata kantautui tietoja jonoista ja ruuhkista, mutta ainakin äänestyksen alku sujui useimmilla alueilla ongelmitta. Monet iloitsivat siitä, että kamppailu oli vihdoin loppusuoralla.

- Ihan sama minulle kumpi voittaa, sillä kuka hyvänsä on parempi kuin George W. Bush. Muutos mihin suuntaan hyvänsä on tervetullut, tokaisi eräs mies, joka ei halunnut kertoa ehdokastaan.

Ennätyspitkä vaalitaistelu

Yhdysvaltain vaalitaistelu tuntuu kestäneen ikuisuuden, eikä se sinänsä olekaan kaukana totuudesta. Kohua vaalin ympärillä on riittänyt jo lähes kaksi vuotta.

Arvailuja kisaan lähtevistä ehdokkaista esitettiin innokkaasti jo vuoden 2006 puolella. Senaattori Hillary Clinton avasi varsinaisen pelin demokraattien puolella heti vuoden 2007 alkupäivinä, kun hän ilmoitti virallisesti ehdokkuudestaan.

Suurelle yleisölle lähes tuntematon senaattori Barack Obama ilmoitti oman kohuehdokkuutensa helmikuussa, kun taas republikaanien John McCain virallisti omat aikeensa kuukautta myöhemmin.

Myös esivaaliaika kesti todella pitkään. Tammikuussa 2008 alkaneen vaalirumban uskottiin olevan ohi niin kutsuttuna supertiistaina helmikuun alussa. Toisin kuitenkin kävi: demokraateilta meni ehdokkaansa valitsemiseen puoli vuotta, ja Obaman niukan voiton vahvistamisesta käytiin repivää poliittista taistoa vielä pitkään sen jälkeenkin.

Ja muistaako kukaan enää sellaisia esivaalin aikaisia nimiä kuin Mike Huckabee, Rudy Giuliani, Mitt Romney, Bill Richardson tai Mike Gravel?

Näissä vaaleissa on tehty paljon historiaa: ensimmäistä kertaa musta ehdokas - Obama - on näin lähellä Valkoista taloa, ja koskaan aikaisemmin ei näin iäkäs ehdokas - McCain - ole ollut ehdolla. Vaalitaistelu on ollut historian kallein ja todennäköisesti rumin. Kaikesta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, äänestysinto näytti nousevan ennätyslukemiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.