Nyt se on selvitetty: Tämän vuoksi parhaat ideat tulevat juuri suihkussa

Olet saattanut koko päivän pohtia ratkaisua kiperään kysymykseen, kun vastaus putkahtaa yhtäkkiä päähäsi yhdessä tietyssä paikassa. Suihkussa.

Oletko koskaan pohtinut sitä, miksi juuri alastomana juoksevan veden alla mieliimme putkahtaa valtava määrä ideoita? Yleensä kaikista parhaimmat ideat syntyvätkin juuri suihkussa. 

Tiede on nyt selvittänyt vastauksen tähän monen mieltä askarruttaneeseen kysymykseen.

Rentoutuminen saa aivot toimimaan

Useimmat meistä käyvät suihkussa yksin. Suihkussa kukaan ei ole katselemassa eikä kuuntelemassa, eikä näin ollen myöskään tuomitsemassa ajatuksiasi. Tämän vuoksi mielikuvitus pääsee kunnolla valloilleen juuri lämpimän vesisuihkun alla. 

Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat myös, että luovuus nousee parhaiten esille silloin, kun olet tekemässä jotain rutiininomaista. Kun mieli on asennettu niin kutsutulle autopilotille, uusien ideoiden esiin puhkeaminen on todennäköisempää kuin aivokapasiteettia hyvin kuormittavien tehtävien aikana.

Suihku on yksi näistä rutiinitoiminnoista, joiden aikana sinun ei tarvitse pohtia kyseistä hetkeä sen enempää, vaan aivosi saavat tilaa uusille ajatuksille.

Vai löytyykö syy sittenkin aivoista? 

Suihkun ja ideoiden välinen yhteys voidaan selittää myös aivojen rakenteen kautta.

Elimistön välittäjäaineella, dopamiinilla, on ratkaiseva rooli uusien ideoiden synnyssä. Tätä kemiallista yhdistettä syntyy erilaisissa aktiviteeteissa, kuten juuri suihkussa käydessäsi. Lämmin suihku rentouttaa koko kehoa, jolloin myös aivojen lepotilaverkosto alkaa luoda uusia yhteyksiä. Tämä ilmenee juuri uusien ideoiden syntymisenä.

Tutkimusten mukaan myös äänillä on luovuuden ja mielikuvituksen kannalta merkittävä rooli. Valkoinen kohina tarkoittaa ääntä, joka pitää sisällään kaikkia äänentaajuuksia. Kohiseva koski, virtaava vesi, mutta myös suihku tuottavat tätä ääntä, jolla on tutkittu olevan positiivisia vaikutuksia ihmisten luovuudelle. Ääni auttaa rentoutumaan ja keskittymään, joka johtaa uusien ideoiden syntymiseen. 

Kun idea on saatu syntymään, se kannattaa kirjoittaa ylös post it -lapulle.

Lähde: StoryPick

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja