Sormenjälki, "pääroistolista", tietokonevaurio: Tämän takia Teemu Torssosta epäiltiin Pekka Katajan murhan yrityksestä

2:48
Näin valtakunnansyyttäjä kommentoi syytteen nostamatta jättämistä Torssosta vastaan.

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Teemu Torssosta vastaan ei nostettu syytettä perussuomalaisvaikuttaja Pekka Katajan murhan yrityksestä. Viranomaisten asiakirjoista selviää, mikä vei Torssosen tutkintavankeuteen ja millä perusteella syyttäjä katsoi, ettei tämän syyllisyydestä ollut näyttöä.

Syyttämättäjättämispäätöksestä käy ilmi, että Pekka Katajan houkuttimena oli käytetty toimitettavaa postipakettia, jonka väitettin olevan tulossa perussuomalaisten toimistolta.

Tyhjän postipaketin kontaktimuovin pinnalta löytyi Torssosen sormenjälki, joka sitoi hänet tapauksen tutkintaan. Samaisesta paketista löytyi myös Torssosen läheisen poliittisen tukijan sormenjälkiä.

Henkilökohtainen kauna

– Näin vakavaa tekoa ei voida olettaa tehdyn ilman voimakasta, ilmeisen henkilökohtaista motiivia, syyttäjän päätöksessä arvioidaan.

Torssosella olisi esitutkinnan perusteella ollut soveltuva kauna Katajaa kohtaan, sillä hän koki Katajalla olleen keskeinen rooli siihen, ettei hänestä tullut perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokasta. Tästä aihepiiristä hän oli käynyt useita keskusteluja, joissa hän oli osoittanut vihansa Katajaa ja eräitä muita perussuomalaisvaikuttajia kohtaan.

– Erään Torssosen vahvan poliittisen tukijan hallusta on löytynyt kaksisivuinen asiakirja, johon oli otsikolla "pääroistot" liitetty ensimmäiseksi Katajan kuva ja tämän yhteystiedot, syyttäjä kertoo. Asiakirja oli tukijan mukaan Torssosen laatima.

Epäilyttävä tiedostojen tuhoutuminen

Asiassa kiinnitettiin huomiota myös Torssosen vilkkaaseen puhelimien alustamiseen, liittymien vaihtamiseen ja tietokoneen vahingoittumiseen.

Asiakirjoista käy ilmi, että Torssonen oli hankkinut pari päivää rikoksen jälkeen ulkoisen kovalevyn ja alkanut siirtää tietokoneeltaan tärkeitä tiedostoja sille. Hän kertoi tietokoneensa vaurioituneen salamaniskun seurauksena kaksi päivää myöhemmin, vaikka esitutkinnan mukaan salamaa ei kyseisenä ajankohtana ollut iskenyt tietokoneen läheisyyteen.

– Edellä mainittu antaa aiheen epäillä, että Torssonen olisi siirrettyään itselleen tärkeät tiedostot ulkoiselle kovalevylle tarkoituksellisesti hävittänyt käytössään olleen tietokoneen, jotta hänen liikkumisiaan, tietovälineillä tekemiään toimia ja yhteydenpitoaan ei pystyttäisi jälkikäteen selvittämään, syyttäjän päätöksessä kerrotaan.

Torssosen tietovälineistä ei ole löydetty mitään teon konkreettiseen suunnitteluun tai toteutukseen viittaavaa.

Hyväksyi rikolliset toimintatavat?

Esitutkinnassa löytyi myös Torssosen suunnitelmia perustaa jonkinlainen liittouma, jonka toimintamuotoja olivat syyttäjän mukaan muun ohella rikollisjärjestö tai sissiarmeija.

Tämä viittasi syyttäjän mukaan asenteeseen, jossa Torssonen ja jotkin hänen tukijansa hyväksyisivät rikollisen toiminnan keinona saavuttaakseen tavoitteensa.

Alibi rikoksen tapahtuma-aikaan

Tapahtumapäivänä Torssosella oli syyttäjän mukaan kuitenkin vahvahkot alibit sille, ettei hän ollut rikoksentekopaikalla tai olisi ehtinyt sinne. Hän ei syyttäjän mukaan olisi voinut itse tehdä hyökkäystä.

– On käytännössä poissuljettua, että Torssonen olisi voinut olla toinen Katajan asunnolla olleista tekijöistä, syyttäjän päätöksessä kerrotaan.

– Huomioon on lisäksi otettava, että myöskään asianomistaja Kataja ei ole tunnistanut hyvin tuntemaansa Torssosta asunnossa olleeksi henkilöksi.

Näistä syistä syyttäjä ei epäillyt Torssosen syyllistyneen Katajan muilutukseen.

– Esitutkinnassa ei kuitenkaan ole saatu minkäänlaista selvitystä siitä, miten ja missä vaiheessa Torssosen sormenjälki on pakettiin päätynyt tai vaihtoehtoisesti miten Torssosen käsittelemää kontaktimuovia on pakettiin päätynyt. Torssosen sormenjäljen päätymiselle pakettiin voi siten olla useita mahdollisia vaihtoehtoisia tapahtumakulkuja. Torssosen mahdollinen muu osallisuus rikokseen on siten jäänyt selvittämättä.

– Poissuljettua ei ole sekään, etteikö joku tai jotkut Torssosen kannattajista olisi kokeneet Torssosen eduskuntavaaliehdokkuuden eväämistä ja puolueesta erottamista niin voimakkaasti, että olisivat ryhtyneet oma-aloitteisesti yllä kuvattuihin toimiin Torssosen puolesta ilman tämän itsensä myötävaikutusta, syyttäjän päätöksessä pohditaan.

Syyttäjä on nostanut Katajan murhan yrityksestä syytteen toista miestä vastaan, joka on yhä vangittuna rikoksesta epäiltynä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja