Nyt loppuu se urpoilu: Sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä – jos sääntöjen noudattaminen pelottaa, niin sitten kannattaa kävellä

Toimittaja testasi poliisin arvioivan katseen alla miten vaikeaa on ajaa “humalassa” sähköpotkulaudalla: “Menee vähän mutkille” 1:12
Maikkarin toimittaja testasi poliisin valvonnassa, miten hankalaa sähköpotkulaudalla on ajaa kännissä.

Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, millaiset säännöt koskevat niin jalankulkijoille kuin pyöräilijöillekin tehtyjä väyliä – ja missä sähköpotkulaudalla pitää ajaa.

Jalankulkijoille ja pyöräilijöille on erilaisia väyliä, joita koskevat säännöt on tunnettava.

Liikenneturvan kyselyssä peräti neljäsosa vastaajista oli siinä käsityksessä, että aikuinen saa pyöräillä jalkakäytävällä, jos ajoradan liikenne tuntuu vaaralliselta. Muotoillaan tämä nyt vielä kerran niin, että kaikki ymmärtävät: Ei saa.

On päivänselvää, että sääntöjen noudattaminen ja muiden huomioiminen lisää turvallisuutta ja sujuvuutta – oltiin sitten ajoradalla, jalkakäytävällä tai pyörätiellä. Vastavuoroisesti sääntöjen rikkominen ja minäminäminä-ajattelu tekee hallaa turvallisuudelle.

Sähköpotkulaudat pois jalkakäytäviltä!

Jalankulkijana noudatetaan jalankulun ja auton kuljettajana ajoneuvoliikenteen sääntöjä. Sen sijaan sähköpotkulaudalla kulkevan on ymmärrettävä, että laitteella kuljetaan pyöräilijää koskevia sääntöjä noudattaen.

Se, että itse kokee itsensä jalankulkijaksi sähköpotkulaudalla, ei ole mikään peruste rikkoa liikennesääntöjä ajamalla jalkakäytävällä.

Sähköpotkulaudalla saa ajaa pyörätiellä, mutta mikäli pyörätietä ei ole tarjolla, ajetaan sähköpotkulaudalla ajoradalla – ihan niin kuin polkupyörälläkin.

Aiemmin tässä kuussa nousi otsikoihin päätös rajoittaa sähköpotkulautojen nopeutta kaupunkialueilla. Tarkoituksena on vähentää niillä sattuvia vakavia onnettomuuksia.

Jos sähköpotkulautaa koskevat liikennesäännöt eivät ole vieläkään tutut, voit lukea niistä lisää täältä, täältä ja vaikkapa täältä.

Jalkakäytävä vain jalankulkijoille!

Jalkakäytävä on nimensä mukaisesti tarkoitettu jalankulkijoille.

– Jalkakäytävälle on myös oma liikennemerkkinsä, mutta niitä käytetään harvoin. Yleisesti ottaen, jos pyörätien merkkiä ei näe, on kyseessä mitä todennäköisimmin jalkakäytävä ja pyörällä tai siihen rinnastettavalla sähköisellä kulkuvälineellä, kuten sähköpotkulaudalla, on ajettava ajoradalla, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski kertoo tiedotteessa.

Jalkakäytävällä saavat pyöräillä vain alle 12-vuotiaat, muiden on talutettava menopeliään.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat