Harvempi kuin joka kolmas suomalainen tietää tästä pyöriä ja sähköpotkulautoja koskevasta liikennesäännöstä

Polkupyöräilijä oli ajaa suoraan poliisiauton alle Järvenpäässä 0:16
Liikennesääntöjä rikkoneelle polkupyöräilijälle oli käydä huonosti Järvenpäässä toissa kesänä, mutta onneksi poliisiauton ratissa oltiin hereillä.

Autoilijat eivät ole ainoita tienkäyttäjiä, joiden on huomioitava väylien yksisuuntaisuus. Liikenneturvan kysely paljasti, että suomalaisilla on isoja puutteita sähköpotkulautoja ja polkupyöriä koskevien liikennesääntöjen sisäistämisessä, sillä alle kolmasosa tiesi, miten pyöräkaistalla ajetaan.

Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että väylän yksisuuntaisuus koskee myös sähköpotkulautailijoita ja polkupyöräilijöitä. Vaaratilanteita voi aiheutua esimerkiksi pyöräkaistoilla, mikäli osa tienkäyttäjistä kulkee ajosuunnan vastaisesti.

Pyöräkaista on eri asia kuin pyörätie. Kyseessä on ajoradasta pyöräliikenteelle erotettu osa, jossa ajetaan samoilla säännöillä kuin ajoradalla. Tämä koskee myös kulkusuuntaa.

Liikenneturvan kyselyssä vastaajien tuli arvioida, pitävätkö esitetyt väitteet paikkansa. Huolestuttavasti vain 32 prosenttia vastaajista tiesi vääräksi väitteen, että sähköpotkulaudalla saisi ajaa pyöräkaistaa molempiin suuntiin. Polkupyörän kohdalla pyöräkaistan yksisuuntaisuuden tiesi vieläkin harvempi; vain 27 prosenttia vastanneista.

– Pyöräkaistalla kuljetaan ihan normaalisti oikeanpuoleisen liikenteen sääntöjen mukaan. Pyöräkaistalla ei saa ajaa vastakarvaan, vaikka se olisi oman kulun kannalta kätevämpää, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi alleviivaa tiedotteessa.

On tärkeää huomioida, että pyöräkaistan lisäksi myös pyörätie voi olla yksisuuntainen.

– Pyöräteitä on jonkun verran muutettu yksisuuntaisiksi poistamalla pyörätien merkki toisesta päästä väylää, Pohjonen muistuttaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Helsingin poliisi tiukensi linjaansa

Muun muassa Helsingissä poliisi on tiukentanut suhtautumistaan sääntöjä rikkoviin sähköpotkulautailijoihin. Laudat ovat olleet myös yksi Helsingin poliisin tämän kesän liikennevalvonnan teemoista.

Helsingin poliisin liikennetoimintojen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kertoi keväällä, että poliisi tulee kohdentamaan valvontaa erityisesti kaupunkilaisten tekemien valvontapyyntöjen perusteella.

Tuolloin ilmoitettiin myös, ettei poliisi jaa sääntöjä rikkoville sähköpotkulautailijoille enää huomautuksia, vaan rikkomuksista seuraa liikennevirhemaksu.

Lähteet: Liikenneturva, Helsingin poliisi

Lue myös:

    Uusimmat