Poliisille esitetään lisää valtuuksia estää humalaisten sähköpotkulautailijoiden matka – "Liikenneturvallisuudessa parantamisen varaa"

Toimittaja testaa, millaista on ajaa"humalassa"sähköpotkulaudalla – näin poliisi arvioi suorituksen 4:31
Video: Toimittaja testaa, millaista on ajaa "humalassa" sähköpotkulaudalla – näin poliisi arvioi suorituksen.

Sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset sitoutuvat rajoittamaan sähköpotkulautojen nopeuksia yöllä koko Helsingin alueella sekä päivällä pääkaupungin keskustassa. Asiasta keskusteltiin keskiviikkona liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) koolle kutsumassa kokouksessa.  

Helsingissä toimivat vuokrausyritykset Voi, Tier ja Lime sitoutuivat vapaaehtoisesti nopeuksien rajoittamiseen. Toimenpiteitä valmistellaan liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Helsingin kaupungin johdolla, mutta yritykset ovat ilmoittaneet valmiutensa rajoituksiin jo nyt.

Rajoitukset on tarkoitus saada voimaan nopeasti.

Ministeri Harakka on tyytyväinen yritysten vastaantuloon ja siihen, että ongelmiin päästään puuttumaan nopeasti.

– On erinomaista, että vaikka ne keskenään kilpailevatkin, ne pystyvät lähtemään yhteisiin sitoumuksiin. Kaikilla oli hyvä ymmärrys siitä, että liikenneturvallisuudessa on parantamisen varaa.

Voi-yhtiö pitää suunnitelmia hyvinä. Myös yhteishenki kokouksessa oli hyvä, kertoo Voin operatiivinen johtaja Reetta Alastalo. Aikataulut nopeusrajoituksista ovat vielä auki.

–  Me emme tiedä, miten nopeasti Helsingin ohjeistukset tulevat. Me olemme päättäneet jatkaa viime viikonlopun kokeilua myös tänä viikonloppuna. Eli meillä on yöaikaan nopeusrajoitukset voimassa ravintolakeskittymillä.

Nopeusrajoitus on 15 kilometriä tunnissa.

Myös keskiviikon kokouksessa oli esillä nopeuksien alentaminen 15 kilometriin tunnissa. Asia saattaa kuitenkin vielä tarkentua. Tällä hetkellä yleisesti käytössä oleva maksiminopeus on 25 kilometriä tunnissa.

Vuokrausyritys haluaa tietoa vaikutuksista

Alastalon mukaan Voi on jo ollut yhteydessä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin (Hus) ja toivoo saavansa sieltä tietoa, miten nopeusrajoitukset vaikuttavat onnettomuuksiin. Analyysien pohjalta voitaisiin Alastalon mukaan miettiä, olisiko nopeusrajoitukset hyvä ottaa käyttöön myös muissa kaupungeissa.

Rajoituksista sovittiin nyt vain Helsingissä. Ongelmista ei ole ministeri Harakan mukaan kuulunut muualta maasta.

Sähköpotkulautoja vuokrataan myös muun muassa Turussa, Tampereella ja Lappeenrannassa.

Poliisille lisää valtuuksia estää humalassa ajo

Jatkossa yritysten edellytetään ilmoittavan nettisivuillaan ja sovelluksissaan sen, mitä sähköpotkulaudalla saa tehdä ja mitä ei, Harakka kertoo.

– Keskeisin juttu on se, että jalkakäytävällä ei saa ajaa.

Harakan mukaan poliisille esitetään valtuuksia estää humalaisen liikkeelle lähtö sähköpotkulaudalla ja myös polkupyörällä.

Sähköpotkulautoihin liittyvät onnettomuudet ovat olleet tänä kesänä paljon esillä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoi juhannusviikolla, että sähköpotkulaudat ovat aiheuttaneet alkukesän aikana lukuisia päivystyshoitoa vaatineita onnettomuuksia.

Husin mukaan onnettomuuksiin joutuneet ovat usein noin 20-vuotiaita päihtyneitä nuoria.

Lue myös:

    Uusimmat