"Sähköpotkulauta ei ole lelu" – kuka, missä ja miten sillä saa ajaa?

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka perjantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Kysymys: Minkä ikäisenä saa käyttää sähköpotkulautaa? Kuinka kovaa ja missä sellaisella saa ajaa?

Vastaus: Sähkökäyttöisiä potkulautoja on monenlaisia. Ennen liikenteeseen lähtöä potkulautailijan on varmistettava, että lauta on tarkoitettu vähintään hänen painoiselleen henkilölle. Myös lautojen rengastuksia on hyvin erilaisia – kaikilla renkailla ei ole syytä lähteä esimerkiksi sorapintaisille, kivetetyille tai huonokuntoisille teille. Lisäksi on ehdottoman tärkeää selvittää juuri kyseisen sähköpotkulaudan maksimiteho sekä rakenteellinen enimmäisnopeus.

Mikäli potkulaudan teho on maksimissaan 1 kW ja rakenteellinen nopeus enintään 15 km/h, saa sillä ajaa jalkakäytävällä ja siihen sovelletaan jalankulkijan sääntöjä. Tällöin kyseessä on ”jalankulkua avustava tai korvaava liikkumisväline”.

1:22
VIDEO: Missä tilanteissa autoilija väistää pyöräilijää?

Mikäli potkulaudan teho on enintään 1 kW ja rakenteellinen nopeus enintään 25 km/h, luokitellaan se ”kevyeksi sähköajoneuvoksi”. Tällaisen sähköpotkulaudan kuljettajaa koskevat puolestaan polkupyöräilijän liikennesäännöt eli sillä ajetaan pyörätiellä, pientareella tai ajoradan reunassa.

Ei mikään lelu

Mitään laissa määriteltyä ikärajaa edellä kuvailtujen kaltaisten sähköpotkulaudan käyttöön ei ole.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että sähköpotkulauta ei ole lelu. Peräänkuulutankin vanhemmilta harkintaa sähköpotkulaudan hankintaan ja valveutuneisuutta sen käytön opastukseen. Sähköpotkulautailijan pitää kyetä tunnistamaan riskejä ja ennakoimaan tilanteita, turvallisen liikkumisen takaamiseksi.

Osa sähköpotkulautoja vuokraavista yrityksistä ovat asettaneet omia ikärajojaan laudan vuokraamiselle – esimerkiksi Helsingissä sähköpotkulautaa ei vuokrata alle 18-vuotiaille.

Äänetön sähköpotkulauta yllättää helposti muut tienkäyttäjät, joten tilannenopeuksien on oltava järkeviä. Suurimman rakenteellisen nopeuden ajaminen on turvallista vain tietyillä rauhallisilla tieosuuksilla – kaukana risteyksistä tai muista tienkäyttäjistä. 

​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja