Nykyhistorian rikkain ihminen tekee miljardilahjoituksen kodittomille – Amazonin perustajalle haukkuja itaruudesta

Jeff Bezos - Modernin ajan rikkain mies 1:14

Maailman rikkain ihminen Jeff Bezos perustaa kahden miljardin dollarin eli noin 1,7 miljardin euron suuruisen hyväntekeväisyysrahaston. Rahaston on tarkoitus auttaa asunnottomia ja perustaa uusi esikouluverkosto.

Bezos ilmoitti asiasta viestipalvelu Twitterissä eilen. Rahaston nimeksi tulee Day One Fund.

Bezos sanoi, että rahaston on tarkoitus lahjoittaa varoja jo olemassa oleville hyväntekeväisyysjärjestöille, jotka auttavat asunnottomia perheitä. Hän sanoi haluavansa perustaa myös uudenlaisen, voittoa tavoittelemattoman esikoulujen verkoston matalatuloisille asuinalueille.

Tehnyt miljardinsa verkkokaupalla

Bezos on talouslehti Forbesin listan mukaan maailman rikkainen ihminen. Hänen omaisuutensa arvoksi arvioidaan noin 164 miljardia dollaria. Hän on rikastunut verkkokauppaliiketoiminnassa.

Bezos perusti Amazon.com -verkkokaupan vuonna 1994. Amazonilla kustantaa myös kirjoja ja se on viime aikoina pyrkinyt laajentumaan muun muassa elintarvikekauppaan.

Amazonin lisäksi Bezos omistaa avaruusteknologiaa valmistavan Blue Origin -yhtiön. Vuonna 2013 hän osti myös Washington Post -sanomalehden sekä seitsemän pienempää julkaisua.

Amazonin arvo hurjassa nousussa

Viime viikolla Amazonista tuli vasta historian toinen amerikkalainen pörssiyhtiö, jonka markkina-arvo ylitti biljoona dollaria. Aiemmin biljoonan dollarin markkina-arvon on saavuttanut teknologiayhtiö Apple.

Bezos omistaa itse 16 prosenttia Amazonin osakkeista.

Bezos kysyi viime vuonna Twitterissä mielipiteitä siitä, mihin hänen tulisi omaisuuttaan käyttää. Bezosin omaisuuden arvo on viime aikoina ollut kasvussa Yhdysvaltojen veronalennusten ja Amazonin osakkeen arvonnousun takia.

Bezos herättää myös kritiikkiä

Bezosia on arvosteltu siitä, ettei hän lahjoita riittävästi hyväntekeväisyyteen. Bezosia on arvostellut muun muassa vasemmistolainen amerikkalaissenaattori Bernie Sanders, joka on myös kritisoinut Amazonin työoloja.

Bezosin ilmoitusta kritisoitiin tuoreeltaan Twitter-kommenteissa.

– Maksa työntekijöillesi palkkaa, jolla pystyy elämään ja anna heidän käydä WC:ssä silloin kun heidän tarvitsee. Älä yritä vallata joka ainoaa teollisuudenalaa, kommentoi ääni viestipalvelussa.

Keskustelussa tosin vakuutettiin sittemmin, että Amazon maksaa työntekijöille siedettävää palkkaa, joka on jopa kaksinkertainen minimipalkkaan nähden. CNN:n tietojen mukaan Amazonin työntekijöiden mediaanipalkka on reilut 28 000 dollaria vuodessa.

Huolimatta siitä, että Bezosin lahjoittama summa on valtava, se on silti pieni verrattuna Microsoftin perustaja Bill Gatesin tekemiin lahjoituksiin. Gates on vuosien kuluessa lahjoittanut kymmeniä miljardeja omaisuudestaan hyväntekeväisyysrahastolleen. 

Myös Facebookin perustaja Mark Zuckerberg lupasi vuonna 2015 lahjoittaa 99 prosenttia omistamistaan Facebookin osakkeista hyväntekeväisyyteen. Niin ikään suursijoittaja Warren Buffet on kehottanut rikkaita lahjoittamaan puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat