Mainos

Nuorten naisten juominen lisääntynyt rajusti

Naiset eivät alkoholitutkijan mukaan tiedosta riippuvuussuhteen vaaraa, vaan juovat yhä rohkeammin suuria kerta-annoksia päämääränään humalatila. Naisten alkoholiriippuvuus syntyy tutkimusten mukaan entistä useammin vaivihkaa viihdekäytön sivutuotteena naisille, joiden elämä näyttää päällisin puolin tasapainoiselta.

Alkoholista riippuvaisen naisen kuva on muuttunut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Humalaa toistuvasti hakeva nainen ei ole laitapuolen kulkija. Hän on huoliteltu, hoitaa perheensä ja työnsä. Riippuvuus kehittyy pikkuhiljaa, huomaamatta.

Naisasiakkaiden humaltuminen on yhä yleisempi ilmiö myös ruokaravintoloissa.

- Enää pelkkä lasillinen ei välttämättä riitä ruokailuun vaan otetaan lasillisen päälle usein vielä toinenkin. Kuohuviiniä, punaviiniä, valkoviiniä ja likööreitä sekä makeita juomasekoituksia, kertoo hovimestari Sami Mäyrä Ravintola Saludista.

Tutkimusprofessori Marja Holmila Stakesista pitää kehitystä huolestuttavana.

- Minusta se on huolestuttavaa erityisesti siksi, että juomisinto näyttää lisääntyneen erityisesti nuorten naisten keskuudessa, jotka ovat hedelmällisyysiässä ja tulossa äidiksi. Kun he sitten aikanaan tulevat äideiksi, nousee luonnollisesti esiin huoli lapsen asemasta, pohtii Holmila.

Selvityksen mukaan nuoret naiset pitävät humaltumista luonnollisena, eikä naisten kännäämistä paheksuta kovinkaan yleisesti. Naisten suhdetta alkoholiin pitäisikin tutkijan mukaan muokata rohkeammin jo tyttöiässä. Vanhempien toivotaankin puuttuvan yhä vahvemmin ottein lasten alkoholinkäyttöön.

- Alaikäisillehän ei pitäisi alkoholia myydä eikä välittää sen kummemmin vanhempien kuin kavereidenkaan. Periaatteessa alle 18-vuotias ei lain mukaan saisia alkoholia lainkaan ostaa tai hankkia, Holmila muistuttaa.

Tutkimusten mukaan 14-18 -vuotiaista tytöistä viidennes juo itsensä humalaan vähintään kerran kuukaudessa. Vielä 80-luvulla puhuttiin kuudesta prosentista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.