Mainos

Nuorisorangaistukselle esitetään jatkoa

Nuorisorangaistuskokeilua aiotaan jatkaa vuoden 2001 loppuun.

Hallitus antoi asiaa koskevan lakiesityksen eduskunnalle presidentin esittelyssä tänään. Kokeilua halutaan jatkaa, koska vielä ei ole saatu riittävästi kokemusta, jonka perusteella voitaisiin päättää nuorisorangaistuksen mahdollisesta vakinaistamista.

Sen sijaan lain sisältöä ei aiota muuttaa. Valvontaa ja palkatonta työtä sisältävä nuorisorangaistus on ollut voimassa helmikuusta 1997. Nuorisorangaistukseen voidaan tuomita nuori, joka on tehnyt rikoksen alle 18-vuotiaana. Nuorisopalvelua eli palkatonta työtä voidaan määrätä 10-60 tuntia ja valvontaa neljästä kuukaudesta vuoteen.

Nuorisorangaistuskokeilun toimeenpanon kuluiksi arvioidaan 2,5 miljoonaa markkaa vuosittain. Kokeilussa ovat mukana Helsingin, Espoon, Joensuun, Tampereen, Turun, Vaasan ja Vantaan käräjäoikeudet. Niissä on tuomittu 2,5 vuoden aikana 111 nuorisorangaistusta. Niistä on keskeytetty tuomioistuimen päätöksellä 20. Tuomituista kaksi on tyttöjä.

Syynä rangaistukseen ovat olleet lähinnä varkaudet, luvattomat käyttöönotot ja ajo-oikeudetta-ajot. Nuorisorangaistuksena tuomittiin keskimäärin 33 tuntia nuorisopalvelua ja kahdeksan kuukautta valvontaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.