Nuori: Näitä asioita pomosi voi sinulta pimittää

Työnantajat voivat käyttää hyväkseen nuoren työntekijän tietämättömyyttä. Tämän takia kesätyöläisen olisi hyvä olla perillä työlainsäädännön perusteista, tarkastaja Antti Ollila muistuttaa.

Viime vuonna julkaistu selvitys nuorten työntekijöiden työolosuhteista paljastaa, että työpaikoilla on puutteita erityisesti työterveydenhuollon, perehdytyksen ja työvuorolistojen kanssa.

– Erityisesti ongelmia on työterveydenhuollon järjestämisessä. Työnantajat eivät aina ymmärrä, että myös lyhyissä työsuhteissa täytyy olla mahdollisuus päästä vastaanotolle, tarkastaja Antti Ollila Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Aina erehdykset eivät ole tahallisia, mutta myös selvää välinpitämättömyyttä löytyy. Laki esimerkiksi vaatii, että työntekijä täytyy perehdyttää työhönsä, mutta kiireessä tämä jää joskus tekemättä.

– Ongelmia on erityisesti työturvallisuuteen liittyen. Työnantajalla tulisi olla menettelyohjeet esimerkiksi väkivallan uhkaa varten. On työnantajan vastuulla selvittää, onko kyseisellä työpaikalla tällaista uhkaa, Ollila sanoo.

Työvuorolistat aiheuttavat ongelmia erityisesti paikoissa, joissa säällä on merkitystä. Esimerkiksi jäätelökioskissa työskentelevän nuoren työvuoro saatetaan perua sateen sattuessa ennalta sovitusti poiketen.

– Näitä tilanteita varten nuoren on hyvä ottaa kuva työvuorolistasta vaikkapa kännykkäkameralla. Näin epäselvyyksiltä vältytään, Ollila opastaa.

Kesätyöläisen olisi hyvä olla perillä työlainsäädännön perusteista, sillä harva nuori kuuluu ammattiliittoon, joka ajaa työntekijän asioita ristiriitatilanteissa.

– Oikeusteitse riitatilanteiden selvittäminen on pitkä prosessi, Ollila sanoo.

Ollila suosittelee nuoria kirjoittamaan työsopimuksen aina kirjallisena.

– Jos työsuhde kestää yli kuukauden, työnantajan on toimitettava työsuhteen keskeiset ehdot kirjallisesti, elleivät ehdot käy ilmi kirjallisesta työsopimuksesta. Jos mitään ei ole paperilla, ongelmia voi olla vaikea selvittää, Ollila sanoo.

Katso Nuoret, laiskat ja tyhmät: Tarttuuko ummetus

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja