Kansalaisaloite hakee muutosta monia ihmetyttäneeseen ikuisuuskysymykseen: "Miksi naisten pitäisi maksaa hiustenleikkuustaan enemmän?"

Neljä naista lopetti hiusten pesemisen – tällainen oli lopputulos 1:12
Neljän naisen raati päätti selvittää, miten hius reagoi, kun sitä lakkaa pesemästä sampoolla. Video näyttää, miltä hius näyttää yhden, kahden tai neljän viikon pesemättömyyden jälkeen!

Uusi kansalaisaloite ajaa tasa-arvoista hinnoittelua kampaamo- ja parturipalveluille. Naiset joutuvat usein pulittamaan hiustenleikkuustaan enemmän.

Naisten hiustenleikkuu alk. 25 euroa – miehet 15 euroa. Kuulostaako tutulta? Osa parturikampaamoista hinnoittelee edelleen palvelunsa sukupuolikohtaisesti, vaikka lain mukaan miehillä ja naisilla on oltava tasavertaiset mahdollisuudet hankkia parturi- ja kampaamopalveluita. 

Parturi-kampaamoalan yritys Cutters on pannut alulle kansalaisaloitteen, joka ajaa tasa-arvoista hinnoittelumallia alalle.

– Miksi naisten pitäisi maksaa hiustenleikkuustaan enemmän? Tilanne ei ole vuosien aikana edelleenkään parantunut, tilanne vain kärjistyy, Cuttersin toimitusjohtaja Akipekka Ikonen kertoo tiedotteessa kansalaisaloitteen taustaa.

Tasa-arvolain mukaan hinnoittelu ei saa perustua sukupuoleen

Tasa-arvolaki edellyttää, että parturi- ja kampaamoyrittäjä tarjoaa palvelujaan kummallekin sukupuolelle.

Palvelun hinnoittelun tulee perustua hiuksille tehtävään toimenpiteeseen, ei asiakkaan sukupuoleen. Hyväksyttäviä hinnoitteluperusteita ovat esimerkiksi käytetty aika, työn ammatillinen vaativuus tai käytetyt aineet ja niiden määrä.

Usein naisille tehtävät värjäykset ja leikkaukset ovat vaativampia kuin miehille, mutta eivät aina. Lain mukaan naisten ja miesten hiustenleikkuun tulisikin maksaa saman verran, jos tukka leikataan samassa ajassa, samalla osaamisella ja samoilla välineillä.

"Sukupuolineutraaliin menevässä yhteiskunnassamme koen todella vanhanaikaiseksi..."

Kansalaisaloitteen tavoite on muuttaa alan hinnoittelumallia. Ideana on, että jokainen liike kertoisi sekä palvelun keskihinnan että toimenpiteisiin arvioidun ajan. Näin muodostuisi kattohinta. Lopullinen hinta muodostuisi kuitenkin näiden kahden tiedon tulona. Lisäksi hinnoittelussa, mainonnassa tai muussa yhteydessä kiellettäisiin käyttämästä sukupuolisidonnaisia ilmauksia tai termejä.

– Sukupuolineutraaliin menevässä yhteiskunnassamme koen todella vanhanaikaiseksi, että naisten pitäisi maksaa hiustenleikkuustaan enemmän, Ikonen sanoo.

Aloitteen mukaan hiusalan ammattilaiset saisivat edelleen itse määritellä esimerkiksi keskimääräisen tuntihinnan sekä sen, minkä verran aikaa kuhunkin toimenpiteeseen on varattu.

Kansalaisaloite vaatii 50 000 nimeä, jotta se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Lähteet: Parturi-kampaamokonsepti Cutters, Tasa-arvo.fi

Lue myös:

    Uusimmat