Kansainväliset mediatkin kiinnostuneita siivouskuningatar Aurista – menestystarinan takana intohimo ja kova työ: "Siivouksesta tulee vihdoinkin seksikästä"

Siivouskuningatar Auri, 27, nousi otsikoihin siivottuaan Tinder-deitin kotia tuntikausia – tällaisen käsittelyn toimittajan koti sai 5:49
Edellisellä kerralla MTV Uutisten haastattelussa Auri siivosi toimittajan kodin ja kertoi elämästään TikTokin siivouskuningattarena.

Siivouksen kuningattareksi nimetty Auri Kananen on esiintynyt tiuhaan tahtiin kotimaisissa ja kansainvälisissä medioissa.

Moni suomalainen on saattanut lukea viime syksyn mittaan tamperelaisesta nuoresta naisesta, joka rakastaa siivoamista niin paljon, että siivosi vapaa-ehtoisesti ex-poikaystävänsä kodin. Sen jälkeen samainen nainen päätti siivota Tinder-deittinsä kodin. Nyt hän siivoaa tuntemattomien hirvittävän likaiseen kuntoon päässeitä koteja ilmaiseksi. Mitä likaisempi kohde, sitä hauskempaa siivoaminen hänestä on. 

Kyse on tietenkin Auri Kanasesta, 27, jonka elämässä on ollut kesästä asti aikamoinen turbovaihde silmässä. Päivätöidensä ohella Auri julkaisee aktiivisesti seuraajilleen sosiaalisessa mediassa huippusuosittuja siivousaiheisia videoita.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

Seuraajia Aurilla on TikTokissa on jo kolme miljoona. Raja meni rikki tällä viikolla.

– Tuntuu aika absurdilta, sitä ei oikein osaa enää käsittää. En oikein osaa ajatella, että se on kolme miljoonaa, Auri kommentoi määrää. 

Syyskuussa, kun Auri edellisen kerran jutteli MTV Uutisille, oli hän julkaissut siivousaiheisia videoitaan sosiaaliseen mediaan parin kuukauden ajan. Seuraajia oli tuolloin lyhyessä ajassa tullut jo reilu 380 000, mikä voi tuntua nyt aika pieneltä verrattuna nykyiseen miljoonayleisöön. Aurista on kirjoitettu syksyn mittaan lähes jokaisessa kotimaisessa mediassa. 

– Isoimpana muutoksena on se, että ulkomailta on alkanut tulla kaikenlaisia yhteydenottoja, Auri kertoo.

Siivouksesta vientituote!

Seuraajien laittamien viestien lisäksi yhteydenotot ovat olleet esimerkiksi Daily Mailin kaltaisten kansainvälisten medioiden haastattelupyyntöjä. Haastattelujen lisäksi muunkinlaisia yhteistöitä on ilmaantunut. Auri on esimerkiksi neuvotellut useamman viikon ajan kansainvälisen tahon kanssa tv-sarjan kuvauksista. Valitettavasti hankkeen pilottijaksoa ei olla päästy vielä kuvaamaan, koska korona ja matkustusrajoitteet hidastavat suunnitelmia.

– Olen ajatellut tehdä suomalaista siivouksesta vientituotteen. Tämmöinen pieni tavoite tässä vaan, Auri toteaa iloisesti.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

Maine ei ole noussut päähän

Mitään ei seuraajien huima määrä ole kuitenkaan muuttanut, vaikka mukana on vaikea pysyä.

– Pakko sanoa, että tuntuu ihan samalta! Ei ole mikään muuttunut. Ei se identiteettiini vaikuta tai tosielämääni, Auri vakuuttaa.

Seuraajat koostuvat pääsääntöisesti nuorista aikuisista ympäri maailman. TikTokissa seuraajien joukossa on toki paljon lapsiakin.

– Lapsilta tulee tosi paljon yhteydenottoja aika kurjistakin oloista, Auri kertoo.

Suomessakin maine on kiirinyt.

– Kadulla tunnistetaan. Se on vähän ehkä pelottavaa, koska olen ajatellut niin, ettei kukaan muista, kenestä ne on lukenut aiemmin lehdissä. Silloin voi suostua ihan kaikkeen, kun eihän sitä kukaan enää seuraavana päivänä muista, Auri pohtii.

Nyt kun kadulla ja kaupan kassalla voikin joku tunnistaa, on Auri ryhtynyt tarkemmaksi, vaikka pääsääntöisesti kaikki ovat tosielämässä ja sosiaalisessa mediassa suhtautuneet häneen ja hänen siivousvideoihinsa positiivisesti.

– Saa kyllä olla todella kiitollinen, että tosi vähän tulee mitään huonoa, Auri toteaa tyytyväisenä.

Vierailu Good Morning America -ohjelmassa

Hurjin juttu tähän mennessä on ollut vierailu Yhdysvaltalaisessa Good Morning America -ohjelmassa.

– Kaikkeen sitä joutuu, kun siivoaa! Auri naureskelee.

Ihan ketä tahansa ei kutsuta kyseisen ohjelman vieraaksi. ABC Newsin Good Morning America -aamulähetystä seuraa päivittäin noin 3,8 miljoonaa katsojaa. Auri kertookin, että myös odotukset olivat sitä luokkaa.

Ennen kolmen minuutin etähaastattelua suorassa lähetyksessä Auri oli antanut haastatteluja tuotantotiimille useaan otteeseen. Lopullisen suorassa lähetyksessä nähtävän haastattelun käsikirjoituksen hän sai edellisenä yönä ulkoa opeteltavaksi. Vaikka kaikki asiat olivat Aurin omia juttuja, suuressa tuotannossa runko haluttiin sopia etukäteen. Haastattelua harjoiteltiin monet kerrat.

– Eikä ne harjoitukset menneet ollenkaan putkeen! Auri nauraa. 

Auri oli mukana ohjelman kuvauksissa etäyhteyden päässä odottamassa tunteja ennen H-hetkeä. Pahin mahdollinen tapahtui vain minuutteja ennen suoraa lähetystä. Ruutu meni pimeäksi ja tekniikka petti, mutta se saatiin korjattua viime hetkellä. 

– Se oli kyllä sellainen kokemus, että ei ole minun hommiani sellainen, Auri toteaa.

Stressi ja jännitys purkautuivat jälkikäteen varsin luonnollisella tavalla.

– Itkin sen jälkeen, kun se oli ollut niin stressaava kokemus. Stressi purkautui itkuna, vaikka oli se kyllä ihan mahtavaa, Auri sanoo.

Apua ja tukea seuraajille siivoamalla

Auri on edelleen töissä palveluesimiehenä äitinsä ja tämän yhtiökumppanin Pirkanmaan Duo -siivouspalveluissa. Arjessa hän hoitaa asiakkuuksia, myyntiä ja rekrytointeja, mutta siivoamaan työssä harvemmin ehtii.

Vapaa-ajallaan Auri etsiikin jatkuvasti seuraajiensa kautta koteja ja kohteita siivottavaksi. Hän tekee siivousurakoita ilmaiseksi ja mitä likaisempi koti, sen parempi.

– Saan tosi paljon yhteydenottoja ympäri maailmaa, kuvia kodeista ja ihmiset pyytävät apua. Jos vain suinkin pystyn, niin autan. Lähinnä nyt Suomessa, Auri kertoo.

Sosiaaliseen mediaan päätyneet siivotut kodit kuuluvat ihmisille, jotka ovat syystä tai toisesta päätyneet sellaiseen jamaan elämässä, ettei voimia riitä enää siivoamiselle. Auri luonnehtii auttamiaan ihmisiä näkymättömiksi. Taustalla on työttömyyttä, mielenterveysongelmia ja muita syrjäytymiseen johtaneita syitä.

– Sellaisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä näy katukuvassa. Sellaisia, jotka eivät välttämättä edes lähde kotoa mihinkään, Auri sanoo.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

"Jos voisin tehdä tuollaista joka päivä..."

Videoilla nähtävät kodit ovat surullisessa jamassa. Törkyä on päässyt kerääntymään kaikkialle, saastaista kissanhiekkalaatikkoa ei ole puhdistettu viikkoihin ja tiskejä ei olla pesty kuukausiin. Imurointia tai lattian moppausta ei voi edes kuvitella, koska lattiat ovat roskien peitossa. Sellaista harvemmin esitellään sosiaalisen median kiillotetussa maailmassa.

– Se, että se joku muu tulee, tuo sen päivänvalon ja toteaa, että ei tässä mitään, tämä hoidetaan. Sen huomaa vaikuttavan, Auri sanoo.

Ihmiset ovat olleet silminnähden kiitollisia kodin siivouksesta. Auri muistaa erään ikäisensä miehen, joka oli ollut jo jonkin aikaa työttömänä. Palattuaan Aurin siivoamaan kotiin mies oli kysynyt, että tietääkö Auri, miltä tuntuu se, että voi herätä seuraavana päivänä niin, että pääsee vapaasti kävelemään omassa kodissaan. Se kolahti Auriin.

– Jos voisin tehdä tuollaista joka päivä, niin olisin tosi onnellinen, hän sanoo.

Aurin positiivisuus ja se, miten rennosti hän suhtautuu sotkuun, herättää luottamusta ja hyvää mieltä.

– Toivon, että voisin tehdä tätä niin pitkään kuin mahdollista, Auri toteaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

Omaa aikaa siivotessa

Huonoon jamaan päässeiden kotien siivous kestää usein koko päivän. Auri ei kuitenkaan pidä niitä henkisesti kuormittavina kokemuksina.

– Se on minulle omaa aikaa. Se on minulle rento hetki, jolloin pääsen irti arjesta. Siellä enemmänkin kerään voimia. Voi kuulostaa hassulta, mutta niin se menee, Auri selittää.

Vaikka moni ihmetteleekin, miksi ihmeessä Auri ikinä haluaisi vapaa-ajallaan siivota törkyisiä koteja, on moni myös kiitellyt.

– Sosiaalisessa mediassa nähdään vain hienoja koteja. Haluan näyttää sitä realiteettia, että kaikki eivät voi ihan hyvin, hän jatkaa.

Siivoojan työssä ei ole mitään hävettävää

Aurin seuraajista osa on ammatiltaan siivoajia. Videoiden kommenteissa toistuu viesti siitä, kuinka kiitollisia moni on Aurin tekemästä siivousalan imagonnostatustyöstä.

– Monet tulevat kommentoimaan ihan ympäri maailmaa, että aikaisemmin on hävennyt sitä, mitä tekee, Auri kertoo.

Maailmalla on vahvassa mielikuva ja ennakkoluulo siitä, että siivoamaan päädytään vain, jos muuta ei ole saatavilla. Vain epätoivoiset ihmiset siivoavat, eikä se ole kenenkään unelma-ammatti. Asenne kuitenkin ratkaisee Aurin mukaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

– Jos häpeät työtäsi, niin kyllähän minäkin pidän työtäsi nolona. Mutta jos kannat sitä ylpeänä, niin muutkin arvostavat sitä. Se on ollut se mun juttu, Auri kertoo.

Monen mielestä siivoaminen ei kuulu arvostettujen ammattien joukkoon.

– Siivoojat usein vielä ruokkivat itse sitä, että mennään nurkkia pitkin ja häpeillään. On ollut hienoa saada ammattiylpeyttä monille.

Auri on huomannut, että erityisesti nuorten tyttöjen keskuudessa on innostuttu uudella tavalla siivoamisesta. Hänellä on myös tunne siitä, että TikTokissa siivousaiheiset vinkkivideot olisivat selkeästi yleistyneet vuoden aikana.

– Alkaa onnistua, että siivouksesta tulee vihdoinkin seksikästä, Auri toteaa myhäillen.

Aurin siivousvinkki

Millaisen vinkin Auri antaisi kotinsa siivouksen kanssa taisteleville? Tärkeintä siivouksessa on Aurin mielestä ottaa rennosti siivoamisen suhteen, mutta käytännöllinen vinkki voisi olla esimerkiksi kodin pintojen puhtaana pito. Se onnistuu parhaiten ilman pesuaineita. Jos pinnat pyyhkii pesuaineella, voi siitä jäädä pinnoille kalvo, joka kuivuessa muuttuu tahmeaksi ja vetää likaa puoleensa kahta kauheammin. Pelkkä vesi ja mikrokuituliina yleensä riittävät. Mitä puhtaampi pinta on, sitä vähemmän siihen siis tarttuu minkäänlaista likaa.

– Minua voi oikeasti pyytää apuun. Tulen tosi mielelläni siivoamaan ilmaiseksi, Auri muistuttaa.

Jatkuvasti uusia siivottavia kohteita etsivälle Aurille voi laittaa Instagramissa viestiä, jos tarvitsee apua tai tietää jonkun, jota Auri voisi auttaa.

– Rohkeasti vain. Olen ihan valmis oikeastaan kaikkeen! Auri kuittaa.

Lue myös:

    Uusimmat