Videoissaan Tinna Pehkonen unohtaa vauvan autoon ja kertoo, mitä äidit eivät halua kuulla – palautetta sataa: "Se nostaa joidenkin ihmisten karvat pystyyn"

Tinna listaa asiat, joita juuri äidiksi tulleet eivät halua kuulla 0:30
Tinna listaa asiat, joita juuri äidiksi tulleet eivät halua kuulla

Tinna Pehkonen kertoo humoristisilla videoillaan, millaisia "hyviä" neuvoja tuoreet äidit tai masentuneet ihmiset eivät enää halua kuulla. – Ihmisillä on kummallinen tarve kuuntelemisen ja ymmärtämisen sijaan tarjota kaikenlaisia neuvoja, hän pohtii.

"Anteeks, että mä oon myöhässä! Missä me oltiin? Ei saakeli, mä unohdin sen vauvan autoon!"

Videolla peruukkipäinen Tinna Pehkonen esittelee, millaista on käydä muskarissa, jossa muilla äideillä kaikki tuntuu olevan hallinnassa, mutta itse kamppailee monen vuoden univelan kanssa.

Kaikki alkoi asioista, joita joita masentuneet ei halua kuulla

Tinna, 37, on Instagramissa julkaissut useita keloja, siis videoita, joilla luetellaan esimerkiksi asioita, joita äidit, masentuneet tai kasvissyöjät eivät halua kuulla.

– Idea lähti siitä, että tein videon "asioita, joita masentuneet ei halua kuulla", koska masentuneet kuulevat aina kaikenlaisia muka hyvää ja ei-niin-hyvää tarkoittavia neuvoja, joita ei usein ole edes pyydetty, Tinna kuvailee sähköpostin välityksellä.

– Edelleen kuvitellaan, että masennus lähtee pois vaikkapa kävelylenkillä tai reipastumisella. Kyllästyin siis mielenterveysongelmien vähättelyyn.

"Ihmisillä on kummallinen tarve kuuntelemisen ja ymmärtämisen sijaan tarjota kaikenlaisia neuvoja"

Kun Tinna sitten kertoi huumorin keinoin, mitä masentunut ei todellakaan halua kuulla, videosta tuli suosittu. Katselukertojen lisääntyessä Tinna alkoi pohtia, etteivät sivusta huudellut kommentit ja "hyväntahtoiset" neuvot koske ainoastaan mielenterveyden asioita; kommentteja ja oletuksia satelee äideille, lihaville, lyhyille, pitkille – siis kaikenlaisille ihmisille.

– Ihmisillä on kummallinen tarve kuuntelemisen ja ymmärtämisen sijaan tarjota kaikenlaisia neuvoja ja ohjeita. Ne voivat tuntua kuormittavassa elämäntilanteessa pahalta, etenkin, jos niitä kuulee usein, Tinna sanoo.

Tinnan kela kuvailee muskaria huumorin keinoin. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Hän tietää, mistä puhuu: somessa Tinna saa häiriköiltä usein sekä kommentteja ulkonäöstään että oletuksia terveydestään.

– Ihmiset kommentoivat, että olen lihava ja automaattisesti olettavat minun olevan monella tapaa sairas, laiska tai tyhmä. Ihmiset neuvovat, että pitäisi liikkua enemmän ja syödä vähemmän, ajatella lastani, joka jää yksin, koska kohta kuolen sydänkohtaukseen, tai jos minulla ei ole diabetesta, saan sen kuitenkin ihan kohta, Tinna listaa.

"Teit niin tai näin lihavana naisena, se on aina väärinpäin"

Kommenteissa ihmiset analysoivat Tinnaa ja tämän tapoja avoimesti omalla naamallaan. Tilanne on absurdi, sillä tuntemattomat huutelijat eivät luonnollisesti tunne Tinnaa tai tiedä, miten hän elää.

– Kukaan ei voi tietää terveysasioitani kuvien tai videoiden perusteella, eivätkä ne todellakaan kuulu kenellekään! Mietin aina, että menevätkö nämä samat ihmiset kommentoimaan esimerkiksi alkoholia tai tupakkaa sisältävään kuvaan, että tiesithän, että tuo ei ole terveellistä, käytät meidän verorahojamme sairaalakuluihin? Tuskinpa. 

Tinna uskoo, että kommenttien taustalla on syvälle yhteiskuntaan juurtunut läskiviha.

– Sen mukaan lihava ihminen ei ole minkään arvoinen. Kyse on myös naisvihasta, koska useimmiten ulkonäön kommentoijat ovat miehiä. Teit niin tai näin lihavana naisena, se on aina väärinpäin. Et mene salille – huono! Menet salille – nauretaan, kun läski menee salille, hän kuvaa.

Kiusaamista ei tarvitse sietää somessakaan

Ulkonäköä ja painoa kommentoivat Tinnan mukaan lähes poikkeuksetta miehet. Äitiyden arvostelua tulee yleensä toisilta äideiltä. Ulkonäön ja painon arvostelijat Tinna yleensä estää sosiaalisessa mediassa heti.

– Ei näillä henkilöillä ole mitään arvokasta sanottavaa, ja he ovat luultavasti tulleet vaan trollaamaan, kiusaamaan tai tappamaan aikaa haukkumalla muita. Minä määritän omalla tililläni, miten minulle tai muille puhutaan. Kiusaamista tai häiriköimistä ei tarvitse sietää, Tinna muistuttaa.

"En halua tehdä huumoria, joka repii iloa irti toisten kustannuksella"

Äitiyttään arvosteleville äideille Tinna saattaa toisinaan vastata, mutta yleensä hän ei jaksa vääntää sellaisten kommentoijien kanssa, jotka haluavat vain loukata.

– Asiallinen kritiikki on kuitenkin ihan eri asia, siihen yleensä aina vastaan ja olen saanut aikaiseksi hyvääkin keskustelua, Tinna sanoo.

Ihmisyys on erheitä ja oppimista. Sosiaalisesta mediasta voi löytää uusia näkemyksiä tai ajatusmalleja. Jos joku kokee Tinnan videon loukkaavana, hän on aina valmis kuuntelemaan.

– En halua tehdä huumoria, joka repii iloa irti toisten kustannuksella. Paitsi ehkä vähän setämiesten kustannuksella, niiden, jotka käyttävät aikaansa haukkumalla lihavia naisia netissä.

"Ihmiset ole tottuneita siihen, että myös somessa puhutaan suoraan negatiivisista asioista"

Kun Tinna kertoo sosiaalisessa mediassa väsymyksestään öisin heräilevän lapsen äitinä, kommentteja alkaa pian sataa. Pitääkö aina valittaa? Eikä koskaan voi olla tyytyväinen? Kyllä Suomessa sentään on asiat hyvin…

– Huomaa, etteivät ihmiset ole tottuneita siihen, että myös somessa puhutaan suoraan negatiivisista asioista. Se nostaa joidenkin ihmisten karvat pystyyn, Tinna sanoo.

Hän itse uskoo, että toisinaan saa valittaa, sillä pakotettu yltiöpositiivisuus kääntyy lopulta itseään vastaan.

– Mielestäni valittaminen välillä on tervettä. Sen avulla saa päästettyä ulos sitä ryönää ja negatiivisuutta, mitä kaikille joskus kertyy. Se helpottaa ja samalla voin antaa vertaistukea muille arkeen, arki kun ei aina ole helppoa. Ja siitä pitäisi voida sanoa ääneen, hän sanoo.

"Yksinhuoltajuus tuntuu muutenkin olevan punainen vaate monille"

Tinnaa on kuitenkin syytetty esimerkiksi siitä, että hän syyttää lastaan väsymyksestään, valittaa koko ajan ja on yleisesti koko ajan liian negatiivinen.

– Minua on haukuttu yksinhuoltajuudesta sekä spekuloitu yksinhuoltajuuden syistä. Yksinhuoltajuus tuntuu muutenkin olevan punainen vaate monille ja syy haukkua, Tinna pohtii.

Hän on tehnyt tietoisesti päätöksen olla kertomatta julkisesti lapsen isästä tai suhteestaan tähän.

– Olen tehnyt päätöksen rajata sen osan pois julkisuudesta, vaikka yksinhuoltajuudesta puhunkin, eikä sitä mielestäni pitäisi mitenkään ruotia, arvostella tai spekuloida sen enempää. Myös julkisesti elämäänsä muiden kanssa jakavalla pitää olla oikeus pitää yksityisenä tietyt asiat. Tällä päätöksellä suojelen myös lapsen yksityisyyttä, josta olen tarkka, että mitä asioita hänestä julkaisen. 

"Haluan murtaa näitä pölyttyneitä käsityksiä täydellisestä äitimyytistä"

Asioita, joita juuri äidiksi tulleet eivät halua kuulla -nimisellä videolla Tinna kertoo kameralle, että vastasyntynyt lapsi tappaa kyllä pian vanhempiensa seksielämän. "Kuule, ei tota onnea  kauan kestä", hän toteaa tietävään sävyyn.

Katsojat reagoivat nauruemojein, sillä jokainen vasta lapsen saanut on taatusti kuullut varoituksia siitä, miten pienet vauvat eivät nuku koskaan.

– Äitiyteen liittyy paljon tabuja ja myyttejä. Haluan murtaa näitä pölyttyneitä käsityksiä täydellisestä äitimyytistä, tai siitä, että äidit ei saisi vaikkapa olla kyllästyneitä omiin lapsiinsa, tai vihaisia, Tinna sanoo.

Huumori on aina ollut hänelle tärkeä selviytymiskeino. Kun elämä tuntuu vaikealta, Tinna heittää vitsiä ja käyttää mustaa huumoria ja sarkasmia.

– Kun nauraa vakavillekin asioille, murheet helpottavat hetkeksi. Olen muutenkin aina ollut kaveriporukan pelleilijä ja hassuttelija, ja näyttelen aina kaikkia hahmoja.

"Huumorin ja videoideni avulla olen itsekin nauranut, se on tehnyt hyvää"

Tinna on netissä kertonut avoimesti esimerkiksi mielenterveysongelmista ja siitä, millaista on elää yksinhuoltajana. Raskaasta aiheesta kirjoittaminen voi kuitenkin tehdä myös olon raskaaksi.

– Huumorin ja videoideni avulla olen itsekin nauranut, se on tehnyt hyvää. Olen huomannut, että etenkin raskaan koronavuoden jälkeen ihmiset kaipaavat nauramista ja huumoria. Olen saanut paljon palautetta siitä, että olen onnistunut parantamaan huonon päivän videoilla ja piristänyt. 

"Aina sitä voi oppia ja kehittyä ihmisenä"

Videoitaan Tinna tekee usein hetken mielijohteesta. Samalla saattaa syntyä myös useampia videoita; myös seuraajat saavat esittää toiveita. Palaute keloista onkin ollut lähes pelkästään positiivista. Moni kiittää päivänsä piristämisestä ja vertaistuesta, ja suosio onkin yllättänyt Tinnan.

– Erityisesti mieltä lämmitti, kun eräs seuraaja sanoi, että hänen teini-ikäinen lapsensa on ihan haltioitunut videoistani. Olen ammatiltani muun muassa nuoriso-ohjaaja ja mielestäni on mahtavaa, jos voin vaikuttaa myös nuoriin, Tinna sanoo.

Hän toivoisi ihmisten jo ymmärtävän, että muiden arvostelu on sekä turhaa että jopa vahingollista.

– Tarvitsemme enemmän yhteisöllisyyttä ja vähemmän arvostelua. En kuitenkaan halua, että kukaan tulee pahalle mielelle videoista, tai tuntee syyllisyyttä, jos on sortunut videoissa esiintyviin juttuihin. Aina sitä voi oppia ja kehittyä ihmisenä ja alkaa miettiä, miten kohtelee muita. Käyttääkö enemmän omaa aikaansa muiden ihmisten arvosteluun, vai johonkin kehittävämpään?

Lue myös:

    Uusimmat