Joensuulainen Veera, 9, sai kirjaimellisesti loistavan idean isänsä ulkoilutakista – hiusdonitseista huikea menestystuote

9-vuotias Veera keksi tehdä hiusdonitseja heijastinkankaasta. 2:05:36
Näin hohtavat hiusdonitsit valmistuvat!

Joensuulainen Veera keksi sattuman kautta ommella hiusdonitseja heijastinkankaasta. Ne osoittautuivat menestykseksi.

Yhdeksänvuotias Veera Kettunen pitää trendikkäistä scrunchie-hiuslenkeistä eli hiusdonitseista. Näyttäviä hiuslenkkejä pitävän isosiskon innoittama Veera osti hiusdonitseja kaupasta, kunnes kaverit opettivat, että niitä voi tehdä myös itse. Käsitöistä pitävä Veera innostui kokeilemaan samaa.

Kesälomalla Veera teki käsin hiusdonitseja kotoa löytyvistä jämäkankaista. Innostus ei laantunut, ja pian hän sai avukseen mummon ompelukoneineen. Veera on tehnyt mummonsa kanssa paljon käsitöitä jo aiemmin. Ompelukoneella ajamista Veera oli päässyt harjoittelemaan koulussa.

Tavallisesta kankaasta tehtyjen hiusdonitsien lisäksi Veera sai idean tehdä heijastavia pompuloita. Kirjaimellisesti loistava keksintö syntyi sattumalta, kun Veeran isän, Ville Kettusen, ulkotakissa oleva leveä heijastinkangas osui lapsen silmiin. Veera olisi halunnut leikata heijastinkankaasta palan, josta olisi sitten voinut tehdä hiusdonitsin.

– Iskän takissa oli semmoinen heijastinkohta, ja sit siitä se niinkuin lähti, Veera kertoo.

Ville ei halunnut uhrata takkiaan, vaan kävi ostamassa tyttärelleen harmaata heijastinkangasta. Siitä Veera lähti työstämään ensimmäistä heijastindonitsiaan. Jäykkä heijastinkangas oli haastavampaa käsitellä kuin tavallinen kangas, mutta lopputulos palkitsi.

Nyt Veeran heijastavista hiusdonitseista ovat innostuneet muutkin, ja tyttö on päässyt tehtailemaan käsitöitä toden teolla.

Ihmiset ylistävät loistavaa ideaa

Aluksi Veeran tarkoitus oli myydä heijastavia hiusdonitseja äitinsä Karoliina Voutilaisen kampaamossa, Parturi-Kampaamo 23:ssa Joensuun Karhumäessä, seitsemän euron kappalehintaan. Ajatuksena oli, että muutaman kymmenen myydyn hiusdonitsin jälkeen Veera voisi ostaa itselleen uuden puhelimen, iPhonen.

Kun Karoliina julkaisi kuvan tyttärensä keksinnöstä Facebookissa, valmistusvolyymit nousivat uudelle tasolle. Jo ensimmäisenä iltana naisyrittäjille tarkoitetussa Facebook-ryhmässä Veeran käsitöitä innostuttiin tilaamaan yli sata kappaletta. Veera oli niin innoissaan, että äiti kertoo nukkumaanmenon tuottaneen lapselle vaikeuksia.

Kysyntää riittää siitä huolimatta, että Veeran tekemillä heijastavilla hiusdonitseilla ei ole CE-merkkiä – vaikka Veera pyysikin äitiään sellaisen hankkimaan. Heijastavan kankaan, nauhan tai muun heijastavan materiaalin käyttö ei ole henkilösuojain eikä korvaa asianmukaista heijastinta tai heijastinliiviä, linjaa heijastinkangasta myyvä Eurokangas verkkosivuillaan.

Muutama päivä sitten Karoliina postitti Facebook-tilaajille ensimmäiset sata kappaletta heijastinpompuloita, tai ehkä paremmin hohtavia schrunchieita. Vasta haastattelupäivänä Karoliina on saanut vietyä heijastavia hiuslenkkejä myyntiin myös kampaamoonsa.

– Minulle on sanottu, että on ihan loistava idea, Karoliina kertoo sanaa loistava painottaen.

Hiusdonitseja voi nyt ostaa myös Veeran hohtavat scrunchiet -Facebook ryhmästä.

Donitseja tehtaillaan syyslomallakin

Niin Facebookista saatuja tilauksia kuin kavereiden pompulapyyntöjä on vielä tekemättä. Kun Veeralta kysyy, jaksaako hän edelleen ommella hiusdonitseja, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä:

– Joo.

Yhden pompulan tekemiseen kuuluu suunnilleen 15 minuuttia, Veera arvioi. Alkukangertelun jälkeen hän on oppinut käsittelemään paremmin jäykkää heijastinkangasta. Harjoitus tekee mestarin.

Karoliina on pohtinut, pitäisikö Veeran pitää pientä taukoa ompelurupeaman jälkeen. Äiti on ehdottanut tyttärelleen maltillisempaa työtahtia, jottei hiusdonitsien tekeminen ala kyllästyttämään tai väsyttämään. Veera itse kokee, että jaksaa hyvin ommella hiusdonitseja koulunkäynnin ohella – paitsi niinä päivinä, kun hän menee telinevoimisteluharjoituksiin.

– Kun mulla ei ole harkkoja, ei ole niin raskasta, Veera toteaa.

Ensi viikolla Joensuussa koittaa syysloma. Veera aikoo silloinkin ommella heijastavia hiusdonitseja.

Yrittäjähenkinen lapsi tietää, mihin tienestinsä käyttää

Vaikuttaa siltä, että Veera saa ostettua toivomansa puhelimen käsitöidensä ansiosta. Jos puhelimen oston jälkeen yrittäjähenkisellä Veeralla on vielä ylimääräistä takataskussaan, on käyttökohde selvä:

– Uusia vaatteita ja paljon schrunchieita, Veera sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat