Nuori mies osaa salata tunteensa

Järjettömät nuorten miesten väkivallanteot puhuttavat poliitikkojen lisäksi nuoria miehiä itseään ja myös tutkijoita.

Monen mielestä opiskelusta tai työstä syrjäytyminen on enemmänkin seuraus kuin syy nuorten miesten pahoinvoinnille. Taustalla kummittelee suomalainen pitkä väkivallan perinne ja siihen edelleen ohjaava miehen malli.

– Tämä kaikki kertoo hyvin syvällisestä ja vaikeasta suomalaisten nuorten miesten tilanteesta. Se kertoo siitä, mihin me kotona, koulussa, julkisessa keskustelussa kasvatamme nuoria. Sieltä nousee väkivaltaisten ratkaisujen kulttuuri, joka ahdistaa nuoria miehiä, arvioi syrjäytymistä tutkinut sosiaalityön professori Aila-Leena Matthies yliopistokeskus Chydeniuksesta.

Nuoret itse arvioivat, että väkivallantekojen laaja esittely myös ruokkii väkivallantekoja.

– Totta kai niistä pitää uutisoida, mutta ei niin paljon, koska niiden tekojen kautta tavallaan saa sitä huomiota, mitä jotkut hakevat, sanoo opiskelija Ville Jukkola Kokkolan ammattiopistosta.

Samaa mieltä on Jasu Virtanen.

– Siinä haetaan sitä huomiota kun on jäänyt yksin. Siinä tavallaan puretaan kaikki se paha olo sillä tavalla, että aiheutetaan vahinkoa muille, arvioi Virtanen.

Tutkijan mukaan paha olo syntyy liian tiukasta miehen mallista, joka poikkeaa muusta Euroopasta selvästi.

– Suomalaiselta mieheltä vaaditaan niin paljon tunteettomuutta ja kovuutta ja pärjäämistä. Vaaditaan myös väkivaltaisuuden hyväksymistä ja väkivallan uhrina kestämistä, sanoo Matthies.

Nuoret miehet itse tietävät, että tunteita on vaikea näyttää saati niistä puhua.

– Ne voi peitellä kotona ihan täysin ellei halua horjuttaa perheen tai vanhempien hyvän olon tunneta sillä, että itsellä on jotain ongelmia, sanoo Ville Uusitalo.

Nuori mies siis osaa salata hyvin tunteensa?

– Kyllä, se onnistuu hyvin.

Tutkijan mukaan nyt alkaa olla jo kiire syrjäytymisen ehkäisemiksi ja nuorten pelastamiseksi. Hän tarjoaa lääkkeeksi kansalaistoimintaa, työpajoja ja vaihtoehtoisia tapoja osallistua yhteiskuntaan.

– Meille on syntynyt ihan uusi yhteiskuntaluokka, joita varten meillä ei ole vielä ajanmukaisia toimintamalleja, ei lainsäädäntöä, ei toimintakenttiä. Näitä nuoria miehiä on meillä ja Euroopassa, joille ei yksinkertaisesti enää elinkeinoelämä tule tarjoamaan työpaikkoja.

Katso Outi Airolan juttu (Seitsemän uutiset 29.5.2012)

Lue myös:

    Uusimmat