Mainos

Nuoret välittävät alkoholia mieluummin kavereille kuin läheisille

Helpoiten nuoret ostavat alkoholia lähes täysi-ikäisille ystävilleen. Sisaruksille välittämiseen liittyy paljon enemmän moraalista pohdintaa.

Täysi-ikäiset nuoret välittävät alkoholia mieluummin alaikäisille kavereilleen kuin sisaruksilleen. Alkoholin välittäminen sisaruksille aiheuttaa paljon moraalista pohdintaa. Myös ikä vaikuttaa nuorten moraalisääntöihin, alkoholia välitetään mieluummin täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleville kuin sitä nuoremmille.

Stakesin Yhteiskuntapolitiikka -lehdessä julkaistava tutkimus valottaa nuorten ajatuksia ja kokemuksia alkoholin hankkimisesta alaikäisille. Tutkimus perustuu ryhmähaastatteluihin 17-23-vuotiaiden nuorten kanssa.

Tutkimus osoittaa, että nuoret aikuiset eivät välitä alkoholia alaikäisille aivan sattumanvaraisesti ja harkitsematta, vaan siinä noudatetaan kaveri- ja perhesolidaarisuuden moraalisääntöjä. Nämä säännöt vaan eivät aina ole selviä edes nuorille alkoholin välittäjille itselleen, saati sitten muille.

Tutkimuksen mukaan nuoret tuntevat solidaarisuutta sekä kaveriyhteisöään että perhettään kohtaan. Kaverisolidaarisuudessa korostuvat nuorten keskinäinen tasavertaisuus ja yhteenkuuluvuus, perhesolidaarisuudessa pikemminkin kasvatuksellisuus ja perheen huolenpito.

Solidaarisuuden tunne muodostaa nuorille sisäpiirin, jolle he välittävät alkoholia. Tähän kuuluvat kaverit, usein myös sisarukset ja lähisukulaiset. Nuoremmille sisaruksille alkoholin välittäminen aiheuttaa kuitenkin enemmän moraalista pohdintaa. Sitä vastoin ulkopiiriin jäävät puolitutut, tuntemattomat ja "liian" nuoret, joille he eivät yleensä välitä alkoholia ollenkaan.

Tutkimuksen ovat tehneet erikoistutkija Christoffer Tigerstedt ja tutkimusharjoittelija Jenni Simonen Stakesista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.