Mainos

Nuoret surevat opintojen jälkeistä työllistymistään

Nuoret ajattelevat työllistymistä suunnitellessaan opintojaan, mutta ovat huolissaan työllistymisestään opintojen jälkeen. Moni nuori myös kokee, ettei ole saanut koulutustaan vastaavaa työtä.

Tällaisia vastauksia saatiin Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry:n kyselyssä, jonka tulokset julkaistiin tänään MTV:n järjestämässä SuomiAreenassa Työtä nuorille - who cares? -keskustelutilaisuudessa.

Kyselyssä selvitettiin nuorten näkemyksiä koulutuksen merkityksestä työelämässä. Kysely toteutettiin kesä-heinäkuussa verkkokyselynä, ja siihen vastasi 220 noin 16-29-vuotiasta nuorta.

- Nuorilla on selkeä ratkaisu siihen, miten koulutusta pitäisi kehittää. He haluavat koulutukselta läheisempää suhdetta työelämään ja enemmän käytännön harjoittelua osaksi opetusta, Allianssin puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen summaa vastauksia.

Opinto-ohjauksessa puutteita

Parannettavaa on myös opetuksen laadussa. Kyselyyn vastanneista jopa kolmannes ei ollut tyytyväinen saamaansa opetukseen. Kritiikki kohdistuu ennen kaikkea korkeakouluihin, joissa kyselyyn vastanneista lähes 90 prosenttia opiskelee.

Moni vastaaja nosti tärkeimmäksi koulutuksen kehityskohteeksi opinto-ohjauksen, jonka osana opiskelijoille tulisi kertoa esimerkiksi työllistymismahdollisuuksista eri aloilla.

- Ennen kaikkea kehittäisin opinto-ohjausta peruskoulussa, lukiossa ja ammattikoulussa, toteaa eräs vastaajista.

Koulutuksen työelämävastaavuus kirvoitti kommentteja myös SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa.

- Työnhakijan papereiden tulee toki olla kunnossa, mutta tärkeää on myös se, miten on muuten aikansa käyttänyt, totesi Marttaliiton tuore toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Hänen kommenttiinsa yhtyivät muutkin panelistit painottaen palkattoman vapaaehtoistyön merkitystä ammatillisten kokemusten aikaansaajana. Opiskelun lisäksi tietotaitoa on panelistien mielestä haettava muistakin kanavista, oma-aloitteisesti.

Paneeliin osallistuivat ohjelmajohtaja Georg Henrik Wrede opetus- ja kulttuuriministeriöstä, toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä Marttaliitosta, kansanedustaja Petteri Orpo (kok), yrittäjä Pauli Kopu ja kansainvälisten asioiden sihteeri Anna Ranki Allianssista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.