Mainos

Nuoret myönteisinä: Täältä tullaan, työelämä!

Nuoret uskovat työelämän muuttuvan kymmenen vuoden kuluttua parempaan suuntaan. Tämä selviää VMP Groupin Taloustutkimuksella teettämästä selvityksestä.

Tämän Nuoret ja työelämä 2012 -selvityksen mukaan vajaa kolmannes 15-24-vuotiaista nuorista uskoo työelämän olevan vuosikymmenen kuluttua nykyistä parempaa, kun taas reilu neljännes on päinvastaista mieltä. Myös omaan työllistymiseen omalla asuinalueella uskotaan varsin vankasti.

Nuorten positiivisuus jopa hieman yllätti tutkimusjohtajan.

– Jopa tällä hetkellä työttömänä olevista isompi osa koki, että valo paistaa vielä joku päivä tähän minun huoneeseeni, kuvailee Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Merja Tuominen.

Pettymyksiä perehdytyksen puutteesta

Saman tutkimuksen mukaan valtaosa ensimmäisistä työkokemuksista on hyviä. Ensimmäinen työkokemus tuotti pettymyksen ainoastaan vajaalle kymmenesosalle.

Nämä pettymykset liittyvät ainakin osittain kokemukseen perehdytyksen ja ohjeistuksen puutteesta.

– Jopa puolet ensimmäiseen työpaikkaansa pettyneistä koki, että perehdytystä ei ollut saatu riittävästi, Tuominen kertoo.

Toinen pettymyksen aiheuttaja oli kokemus siitä, että ei saa työstään palautetta.

Ensityö löytyy tuttavien kautta

Ensimmäinen työpaikka löytyy paneeliin vastanneiden nuorten mukaan yleisimmin joko tuttavan tai sukulaisen kautta. Moni nuori oli löytänyt työn myös netin työnhakupalvelun kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä yritykseen.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, miten nuoret valmistautuvat työhaastatteluun. 44 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei valmistautunut haastatteluun mitenkään. Henkilöstöpalvelualan konsernin toimitusjohtajan mukaan nuoret ovat melko osaavia työnhakijoita, mutta työhaastatteluihin valmistautumisessa olisi silti hiomista.

-Vähän rennompi asenne on tietyllä tapaa ihan hyvä, mutta kannattaa ottaa selvää yrityksestä ja toimialasta ja asettaa mielenkiintoisia kysymyksiä, jotka selventäisivät, millaiseen työpaikkaan on tulossa, VMP Groupin toimitusjohtaja Heimo Hakkarainen vinkkaa.

Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen Internet-paneelissa. Tutkimuslomakkeen vastasi loppuun asti 710 nuorta eli neljännes kutsun saaneista. Vastaajat olivat 15-24-vuotiaita. Tutkimuksen virhemarginaali on 2 - 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Katso Mari Karppisen juttu (Seitsemän uutiset 29.11.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.