Nuoren naisen epäillään valmistelleen koulusurmaa yli kaksi ja puoli vuotta – vinkki videosta johti kiinniottoon

Syytetty 23-vuotias nainen on kiistänyt valmistelun.

Pohjanmaan käräjäoikeudessa Vaasassa alkaa tänään oikeudenkäynti epäillystä koulusurman valmistelusta. Syyttäjä vaatii 23-vuotiaalle naiselle rangaistusta useasta törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Epäiltyjen rikosten tekoaika alkaa elokuusta 2021 ja päättyy tämän vuoden maaliskuuhun. Valmistelu on siis syyttäjän mukaan kestänyt yli kaksi ja puoli vuotta.

Syyttäjän mukaan nainen kävi 12. maaliskuuta Isonkyrön koulukeskuksella, mutta palasi takaisin Vaasaan. Poliisi otti hänet kiinni, ja hänen hallustaan löytyi luvallinen käsiase. Sanomalehti Ilkka-Pohjalainen kertoi maaliskuussa, että naisen epäilty kohde oli Isonkyrön yläkoulu Etelä-Pohjanmaalla.

Keskusrikospoliisista (KRP) vahvistettiin, että yläkoulun epäillään olleen iskusuunnitelman kohde. KRP:n tiedossa ei ainakaan tuolloin vielä ollut, miksi koulu valikoitui kohteeksi. Nainen ei ole ollut koulun oppilas. Hänellä on osoite Vaasassa, mutta hän on julkisten lähteiden mukaan valmistunut vuonna 2019 Lumon lukiosta Vantaalta.

Nainen vangittiin maaliskuussa Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Hän on yhä vangittuna ja syyttäjän mukaan kiistänyt valmistelun.

Ensimmäisenä istuntopäivänä käräjäoikeudessa kuullaan mahdollisesti naista itseään. Oikeudenkäynti jatkuu tiistaina, jolloin tuomioistuimen on määrä ottaa vastaan henkilötodistelu.

Vinkki videosta johti kiinniottoon

Naisen kiinniotto maaliskuussa tapahtui poliisille tulleen vinkin johdosta. Vinkissä kerrottiin naisen sosiaalisessa mediassa julkaisemasta videosta. KRP:n mukaan epäilty otettiin kiinni runsaan tunnin päästä siitä, kun vinkki oli saapunut poliisille.

Videolla nainen heiluttaa tshekkiläisfirman valmistamaa käsiasetta ja kertoo käyttävänsä sitä ja hallussaan olevaa seitsemää lipasta "muutoksen tekemiseen". Videolla hän sanoo ottavansa kohteekseen koulun.

Kiinniottoon johtaneen videon lisäksi sosiaalisessa mediassa on levinnyt epäillyn nimiin laitettu 16-sivuinen manifesti. STT ei ole pystynyt vahvistamaan, onko teksti epäillyn kirjoittama.

Englanniksi ja suomeksi kirjoitetussa tekstissä kirjoittaja kuvailee huonoja kokemuksiaan ihmisistä ja toivoo ihmiskunnan loppua. Kirjoittajan mukaan ihmisten elämäntapa on rappiollinen ja luonnon kannalta tuhoisa. Kirjoittaja mainitsee ongelmiksi myös sosiaalisen median ja nostaa esiin lyhytvideopalvelu Tiktokin.

Lue myös:

    Uusimmat