Mainos

Norjassa huhutaan Venäjän suunnittelevan ydinkoetta

Norjan ulkoministeriön edustaja on ilmoittanut maansa olevan huolissaan tiedoista, joiden mukaan Venäjä suunnittelisi tekevänsä maanalaisen ydinkokeen Novaja Zemljan saariryhmän alueella.

Tiedottaja Ingvard Havnen kuitenkin korostaa, ettei asiaan voi varsinaisesti reagoida ennen kuin tieto koehankkeesta voidaan vahvistaa. Norjalainen ympäristöjärjestö Bellona on kertonut saaneensa tiedon ydinkokeen suunnittelusta Venäjän atomienergiaministeriöstä. Uusien taistelukärkien kehittämiseen liittyvä koe olisi Bellonan mukaan tarkoitus tehdä syksyn kuluessa, ennen marraskuuta. Kyseessä olisi Bellonan mukaan ns. alikriittinen ydinkoe, jollaisia myös Yhdysvallat on tehnyt.

-Tämä tarkoittaa sitä, että he (venäläiset) käyttävät kaikkia tarpeellisia aineksia, mutta vain hyvin vähän plutoniumia. Kyseessä ei ole todellinen ydinfyysinen räjähdys, Thomas Nielsen Bellonasta sanoo. Esimerkiksi Yhdysvallat oli käyttänyt omassa kokeessaan Nielsenin mukaan vain 130 grammaa plutoniumia. Kansainvälinen ydinkoekielto ei koske näitä alikriittisiä kokeita, mitä Nielsen pitää sopimuksen heikkoutena.

Venäjä on allekirjoittanut 149 muun valtion tapaan kansainvälisen ydinkokeet kieltävän sopimuksen. Sopimuksesta tulee kuitenkin muodollisesti sitova vasta kun 44 maata - mukaanlukien Intia ja Pakistan - on vahvistanut eli ratifioinut sopimuksen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.