Norjan kruununprinssi Haakon rehellisenä puolisonsa Mette-Maritin sairaudesta: "Hän ei parane"

Haakon pahoitteli Mette-Maritin poisjääntiä vierailulta 0:33
Katso myös: Haakon vieraili vuonna 2013 Suomessa – pahoitteli Mette-Maritin poisjääntiä

Norjan kruununprinssi Haakon kertoo muun muassa puolisonsa sairaudesta uunituoreessa elämäkerrassaan.

Norjan kruununprinssi Haakonin elämäkertakirja Haakon – tarinoita kruununperilliseltä julkaistiin aikaisemmin tässä kuussa. Yhdessä journalisti ja kirjailija Kjetil Østlin kanssa kirjoittamassaan kirjassa Haakon kertoo muun muassa puolisonsa prinsessa Mette-Maritin kroonisesta sairaudesta ja siitä, miten se vaikuttaa Mette-Maritin ja perheen elämään.

Mette-Marit sairastaa keuhkofibroosia, joka vaikuttaa toisinaan muun muassa hänen työntekoonsa. Norjan hovi tiedotti vuonna 2018, että kruununprinsessalla on diagnosoitu harvinainen krooninen keuhkosairaus. Mette-Maritin sairastamassa keuhkofibroosissa sidekudos aiheuttaa keuhkorakkuloiden seinämien paksuuntumisen. Sairauden yleisin oire on hengenahdistus.

Kirjassaan Haakon kertoo, ettei Mette-Marit voi toipua täysin nykyisin saatavilla olevien lääkkeiden avulla. Ne kuitenkin auttavat hidastamaan taudin etenemistä.

Hän ei parane, mutta hänen tilansa ei tule myöskään pahenemaan lähiaikoina. Siihen lääkärit pyrkivät, Haakon kirjoittaa.

Haakonin kirjoittaman mukaan kuvista ei näe Mette-Maritin olevan sairas, mutta kertoo puolisonsa hengästyvän pienestäkin rasituksesta. Hänen mukaansa prinsessan vointi voi myös yllättäen huonontua johtuen joko lääkkeistä tai itse sairaudesta.

– Koskaan ei tiedä milloin ne päivät tulevat. Se tekee elämästä erilaista kuin se ennen oli.

Haakon kirjoittaa, että vaikka Mette-Maritilla on paljon hyviä päiviä, mutta koskaan ei voi tietää, milloin suunnitelmia joudutaan perumaan. 

– Se on osa elämää, sairaus ja vaikeuksien käsitteleminen yhdessä, hän kirjoittaa.

Haakon ja Mette-Marit tapasivat toisensa 1990-luvun lopulla festareilla. Parin kihlaus julkistettiin joulukuussa 2000. Häitä vietettiin seuraavana vuonna, ja kruununprinssi Haakon sai prinsessansa 25. elokuuta 2001 Oslon tuomiokirkossa.

Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta, prinsessa Ingrid Alexandra ja prinssi Sverre Magnus. Mette-Maritilla on lisäksi aiemmasta liitosta poika Marius Borg Høiby.

Lähde: VG

Lue myös:

    Uusimmat