Norjan hiihtotähti menetti läheisensä järkyttävässä verilöylyssä – viestit jäivät ikuisesti vaille vastausta: "En pääse siitä koskaan yli"

27:27
Tulosruutu selvitti naisten viimeisimmän MM-hiihtokilpailun, viestin, tapahtumat.

Anders Behring Breivik toteutti 22. heinäkuuta 2011 eteläisessä Norjassa  järkyttäviä tekoja. Oslon keskustassa räjähti autopommi, ja Utöyan saaren joukkoampumisessa sai surmansa 69 henkeä. Yksi saarella kuolleista oli Norjan hiihtotähden Ingvild Flugstad Östbergin serkku.

Utöyan isku on kuolleiden määrällä (69) mitattuna historian tuhoisin yhden henkilön toteuttama joukkoampuminen. Saarella oli tapahtumahetkellä 14–18-vuotiaita nuoria yli 500, ja Östberg tiesi, että siellä oli myös hänen 18-vuotias serkkunsa. Östberg lähetti tälle viestejä.

– Missä olet? Östberg kirjoitti norjalaisen Aftonposten-lehden mukaan.

Kului päiviä, vastausta ei tullut. Vastausta serkulta ei tullut koskaan.

Östbergin serkku oli kuollut.

"Mikään ei koskaan korjaa tätä"

Serkku oli Östbergille läheinen. Östberg vietti usein aikaa yhdessä siskonsa ja itseään pari vuotta nuoremman serkkunsa kanssa.

– Menneinä vuosina ajattelin monesti, missä hän olisi nykyään. Se, mitä tapahtui, oli brutaalia. Mikään ei koskaan korjaa tätä. Tämä on niin kamalaa.

Östberg kertoo, että hänen serkkunsa kohteli kaikkia hyvin ja laittoi aina muut itsensä edelle. Hän kannusti usein Östbergiä hiihtoladuilla.

– Hän oli minulle kuin veli. En pääse tästä koskaan yli. Vuosien aikana ajattelin, että tämä olisi helpompaa, Östberg sanoi.

Östberg kertoo ajatusmaailmansa muuttuneen serkkunsa kuoleman jälkeen. Hän mietti useammin, mikä on tärkeää ja mikä epäolennaista.

– Sekä perhe että minä olemme hyväksyneet, että on ok tuntea iloa, surua ja ärtymystä. Tiedämme hyvin, että tärkein asia elämässä on perhe ja ystävät. Läheiset. 

Östberg on voittanut urallaan kaksi olympiakultaa (parisprintti ja viesti) sekä maailmanmestaruuden (viesti). Seefeldissä hän on saavuttanut meneillään olevissa MM-kisoissa neljä mitalia: yhdistelmäkilpailun ja viestin hopeaa ja perinteisen 10 kilometrin sekä parisprintin pronssia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja