Nordean pääkonttori Suomeen: Ruotsin valtiovarainministeri pahoittelee päätöstä, oppositio haukkui hallituksen

Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson pitää valitettavana Nordean ratkaisua lähteä Tukholmasta. Hän sanoi tiedotustilaisuudessaan, että Ruotsin hallitus tuskin olisi voinut tehdä mitään toisin, jotta Nordea olisi pysynyt Tukholmassa.

– Pahoittelen päätöstä, mutta samalla ratkaisun seuraamuksia ei pidä liioitella, Andersson sanoi.

Hän arvioi, että Nordean päätös perustui ennen kaikkea siihen, että Suomi on EU:n pankkiunionin jäsen. Andersson ei ole havainnut paineita sille, että Ruotsin pitäisi kiirehtiä hakemaan jäsenyyttä.

Andersson sanoi, että keskusteluyhteys Nordean ja hallituksen välillä on ollut koko ajan erinomainen ja rakentava. Hänen mukaansa media on paisutellut erimielisyyksiä.

Ministeri korosti, että Nordean muutto ei vaikuta Ruotsin verotuloihin ja että Nordean mukana siirtyy vain muutama työpaikka.

Andersson on ehtinyt prosessin aikana muuttaa mieltään Nordean pääkonttorista. Hän kannatti alun perin Nordean lähtöä, mutta päätyi lopulta toivomaan, että pääkonttori pysyisi Tukholmassa.

"Demarit karkottavat yrityksiä"

Ruotsin oppositio laski Nordean muuton kokonaan maan hallituksen syyksi. Liberaalien talouspoliittinen edustaja Mats Persson piti ratkaisua huonona Ruotsin kannalta kommentissa Dagens Industri -lehdelle. Hänestä maan hallitus on ajanut Nordean mukana Ruotsista pois korkeatasoisia työpaikkoja ja verotuloja.

– On hämmästyttävää, että meillä on valtiovarainministeri, joka ei vain aja politiikkaa, joka karkottaa yrityksiä pois maasta, vaan myös toivottaa niiden lähdön tervetulleeksi, Persson paheksui.

Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf moitti sosiaalidemokraatteja Nordean muutosta.

– Ruotsi tarvitsee enemmän yrityksiä ja pääkonttoreita, ei vähemmän. Sosiaalidemokraattien politiikka saa taas yrityksiä pakenemaan Ruotsista, Lööf tviittasi.

Ruotsin vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt toivotti vuorostaan Nordean tervemenneeksi. Hän sanoi itse jättäneensä Nordean jo jonkin aikaa sitten. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja