Oletko allerginen siitepölylle? Saatat saada oireita myös ruoka-aineista.
Monilla siitepölyallergikoilla saattaa esiintyä ristiallergiaa. Ristiallergiassa siitepölyallergikko saattaa saada allergiaoireita myös tietyistä ruoka-aineista, joiden proteiinit ovat samankaltaisia kuin siitepölyssä.
Yhteys siitepölyallergian ja ruoka-aineallergioiden välillä havaittiin Suomessa 1970-luvun alussa.
Lue myös: Voimakkaasti allergisoiva vieraslaji voi vakiintua Suomen kasvistoon – kitke pois, jos löydät!
Mistä ristiallergia johtuu?
Ristiallergia johtuu siitä, että immuunijärjestelmämme ei erota, onko kyseessä siitepöly vai samankaltaista proteiinia sisältävä ruoka-aine. Kaikista yleisimmin ristiallergioita esiintyy koivuallergikoilla, joista yli puolet saavat tietyistä ruoka-aineista allergiaoireita.
Oireita voi olla esimerkiksi suun ja nielun kutina, huulien ja kielen turvotus, silmien ja nenän kutina ja vuoto, pahoinvointi, oksentelu ja nokkosihottuma. Ristiallergian oireet ovat yleensä lieviä ja helpottavat nopeasti.
Lue myös: Niiskuttaako? Allergiaoireet voivat johtua nyt tästä
Yleisiä ristireaktioita
Koivuallergikot ovat kaikista alttiimpia ristiallergioille, ja oireita voi aiheuttaa muun muassa omena, päärynä, pähkinät, manteli, raaka porkkana ja peruna, mansikka, kivelliset hedelmät kuten luumu, kirsikka, aprikoosi, persikka ja nektariini, kiivi, soijapapu, curry ja selleri.
Heinäallergiasta kärsivät saattavat oireilla maapähkinästä, kiivistä, melonista, ruis- ja vehnäjauhoista, kaurasta, maissista, riisistä, soijapavusta, herneestä, tomaatista ja sipulista.
Pujolle allergisilla oireita voi esiintyä selleristä, porkkanasta, fenkolista, persiljasta, korianterista ja sinapista.
Lue myös: "Tehon ajatellaan olevan pysyvä" – milloin allergikon kannattaa hakeutua siedätyshoitoon?
Kuumentaminen tai käsittely saattaa auttaa
Joissakin tapauksissa ristireaktioita aiheuttavia ruokia siedetään paremmin, kun ruoka kuumennetaan tai käsitellään. Esimerkiksi omenapiirakassa omenat eivät välttämättä aiheuta allergiaoireita.
Hedelmän kuorimisella voidaan myös mahdollisesti vaikuttaa oireiluun, sillä hedelmän kuoret sisältävät usein enemmän allergeeneja kuin itse hedelmäliha.
Pähkinöiden kohdalla kuumentaminen ja muu käsittely ei välttämättä auta, ja erityisesti hasselpähkinä saattaa aiheuttaa oireita.
Perunat ja porkkanat ovat keitettynä hyvin siedettyjä.
Lue myös: Pienikin hörppy voi aiheuttaa vaaran – allergikko, ole tarkkana tällaisten alkoholijuomien kanssa
Katso myös: Tiesitkö? Antihistamiinitabletti ei ole allergiaoireiden ensisijainen hoitotapa.
0:36Apteekkariliiton viestintäfarmaseutti Taru Vanhala kertoo, miten siitepölyallergian oireita tulisi ensisijaisesti hoitaa.
Lähde: Siitepölytieto, Duodecim