Mainos

Nokipäästöjä rajoitettava ilmaston pelastamiseksi

Helsingin Yliopiston ympäristömuutoksen professori Atte Korhola toivoo Suomen pohjoisena maana ajavan arktisia alueita lämmittävien nokipäästöjen rajoittamista.

MTV:n uutisten ilmastokolumnissaanKun asia pitkistyy niin se mutkistuu, Korhola kritisoi Suomea siitä, etteivät ilmastoneuvottelijat seuraa sitä, mitä ilmastonmuutostutkimuksessa tapahtuu.

Varovaisten arvioiden mukaan tonni mustahiilipäästöjä aiheuttaa 600 kertaa voimakkaamman ilmastopakotteen kuin tonni hiilidioksidipäästöjä. Tuoreiden mallisimulaatioiden mukaan jopa puolet arktisen alueen viimeaikaisesta lämpenemisestä olisi seurausta nokipäästöjen voimakkaasta runsastumisesta. Myös merkittävä osa merijään ja jäätiköiden sulamisesta selittyy nokilaskeumilla.

Uusi tutkimustieto ei kuitenkaan näy ilmastonmuutostorjunnassa. Korholan mukaan ilmastonsuojelu on edelleen puhtaaksiviljeltyä hiilipolitiikkaa, jossa muita pelureita ei tunnusteta. Ilmastonmuutos keskittyy liikaa hiilidioksidipäästöihin.

Lämpeneminen vähentyisi 30 prosenttia

Nokihiukkaset säilyvät ilmakehässä vain muutamasta päivästä viikkoihin, toisin kuin hiilidioksidi. Arvioiden mukaan mustan hiilen päästöjen voimakas vähentäminen hidastaisi maailmanlaajuista ilmaston lämpenemistä välittömästi noin 30 prosenttia.

Nokipäästöjen vähentäminen on teknologisesti verrattain edullista ja tarvittava teknologia on jo olemassa.

Korhola toivoo, että Kööpenhaminan ilmastokokouksessa siirryttäisiin pois kapeasta ja tehottomasta hiilipolitiikasta kohti laajempaa ilmastopolitiikkaa, jossa voimakkaan huomion saisivat myös muut ilmastoon vaikuttavat tekijät, hiilinielut ja muutokseen sopeutuminen.

(MTV3)

Lue Atte Korholan kolumni Kun asia pitkistyy niin se mutkistuu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.