Nokian kurssinousu satoi Elopin laariin - 22,8 miljoonaa

Nokian matkapuhelinyksikön myynti Microsoftille saatiin vihdoin päätökseen.

Syyskuun 3. päivänä viime vuonna julkistettu kauppa toteutui pääosin alkuperäisessä muodossa. 

Tarkennukset koskevat muun muassa kauppahintaa. Nokian mukaan kauppahinta on hieman suurempi kuin syyskuussa arvioitiin. Tuolloin kauppahinnan arvioitiin olevan 5,44 miljardia euroa. Yhtiö ei tarkenna, kuinka suuri lisäys on. 

Tänään selvisi myös suurta kohua herättänyt entisen toimitusjohtajan Stephen Elopin erokorvaus. Se nousi 22,8 miljoonaan euroon. Alun perin palkkiosummaksi arvioitiin vajaat 19 miljoonaa euroa, mutta Nokian kurssinousu on paisuttanut korvausta. 

Palkkio on sidottu Nokian osakekurssin kehitykseen. Osake nousi voimakkaasti Microsoft-kaupan julkistamisen jälkeen. 

Valtaosan palkkiosta maksaa Microsoft, jonka matkapuhelinyksikön johtajaksi Elop on jo nimitetty. 

Kauppahinnan tarkennukset johtuvat Nokian Intiassa sijaitsevan Chennain tehtaan ja Etelä-Koreassa sijaitsevan Masanin tehtaan jäämisestä kaupan ulkopuolelle. 

Chennain tehdas kuuluu Intian verottajan jäädyttämiin varoihin. Nokia valmistaa tehtaassa toistaiseksi matkapuhelimia Microsoftille. 

Masanin 200 työntekijän tehtaan Nokia saa lopettaa itse. 

Rajeev Suri ennakkosuosikki  

Tänään ei saatu vielä tietoa Nokian uudesta strategiasta, toimitusjohtajasta ja yhtiön tulevasta nimestä. Nokia aikoo kertoa niistä tiistaina osavuosikatsauksensa yhteydessä. 

Ylivoimaisesti suurin ennakkosuosikki uudeksi toimitusjohtajaksi on verkkoyksikkö NSN:n nykyinen toimitusjohtaja Rajeev Suri. Hän on nostanut tappiollisen verkkoyksikön voitolle, mikä mahdollisti tappiollisen matkapuhelinyksikön myynnin. 

Vetovastuun syyskuussa saanut Risto Siilasmaa jäänee yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi. 

Strategia rakentuu tavalla tai toisella NSN:n, suuren patenttisalkun ja karttapalvelujen ympärille. Nokia on jo aiemmin rajannut NSN:n painopisteen mobiiliverkkoihin ja luopunut kiinteistä verkoista. Nokian patentteja joutuvat lisensioimaan kaikki matkapuhelinvalmistajat. 

Kaupan toteutuminen venyi alkuperäisestä aikataulusta tiettävästi sen vuoksi, että Kiinan ja Etelä-Korean kilpailuviranomaiset epäilivät Nokian käyttävän väärin patenttisalkkuaan, mikä johtaisi kilpailun vääristymiseen. 

Lue myös:

    Uusimmat