Mainos

Nobelisti: Taantuma ohi kahdessa vuodessa

Nobelisti ja talousguru Paul Krugman uskoo maailman välttyneen 1920-luvun kaltaiselta suurelta lamalta. Hänen mukaansa vie kuitenkin ainakin kaksi vuotta, jotta taloustilanne palautuu täysin ennalleen. Kuala Lumpurin kansainvälisessä talousseminaarissa pitämässään puheessa Krugman sanoi talouskriisin pohjan jo olevan ohi, mutta uskoo kuitenkin pitkän taloudellisen hidastuman olevan vielä edessä.

Lamaan joutuneet maat ovat aikaisemmin helpottaneet taloudellista tilannettaan viemällä maihin, joilla talous on jäänyt plussan puolelle, mutta Krugmanin mukaan tämä on pidemmän päälle ongelmallista.

- Jollemme löydä toista planeettaa, jolle vientiä voi harjoittaa, emme voi toipua finanssikriisistä vientijohtoisesti, mikä tarkoittaa sitä, että olemme vaikeuksissa.

Muut mahdolliset keinot toipua taantumasta, kuten kuluttaminen, yritysinvestoinnit ja asuntomarkkinohin satsaaminen tuskin saavat Krugmanin mukaan taloutta elpymään.

Krugman pelkää, että talouden uudelleennousu on alkanut liian nopeasti, eikä poliittinen painostus perusteelliseen uudistukseen ole ollut tarpeeksi voimakas aiheuttaakseen muutoksia.

- Tämä tarkoittaa sitä, että tämä tulee tapahtumaan uudelleen lähitulevaisuudessa.

Krugman penääkin taloudellisen järjestelmän täydellistä uudistamista ja kehottaa pankkeja ja yrityksiä uudistamaan säännöksiään ja rajoittamaan riskienottoa. Vain tällä hänen mukaansa voidaan välttää uusi lama tulevaisuudessa.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.