Niinistö tuomitsi seksuaalisen häirinnän

Seksuaalihäiriköiksi julkisuudessa leimatut mieskansanedustajat olivat haluttomia vastaamaan toimittajien kysymyksiin, kun kevään työkausi alkoi eduskunnassa tänään.

Puhemieheksi uudelleen valittu Sauli Niinistö (kok.) tulkitsi heidän tuntojaan puhemiehistön tiedotustilaisuudessa:

- Näyttää siltä, että moni on ottanut sen aika raskaasti.

Niinistö puuttui tietoihin eduskunnassa tapahtuneesta häirinnästä ja ahdistelusta myös istuntosalissa kiitospuheessaan kansanedustajille.

- Yksikin sellainen tapaus on liikaa. Asemallaan alistava on itse alin kaikista. Mutta yksittäisen ihmisen voi tuomita vain, jos teko ja syyllisyys varmuudella tiedetään. Nyt ei tiedetä, Niinistö painotti.

Häirinnästä tiedettiin jo viime syksynä

Häirintäkyselystä raportoitiin eduskunnan johdolle jo viime syksynä, mutta julkisuuteen tulokset tulivat vasta pari viikkoa sitten kesken kansanedustajien loman.

Kyselyn mukaan yli kolmekymmentä talon naistyöntekijää oli kokenut sanallista häirintää, lähentelystä ja epämiellyttävästä ahdistelusta kertoi viisitoista naista ja seksiä oli ehdoteltu seitsemälle. Häiritsijäksi ilmoitettiin useimmiten kansanedustaja tai työtoveri, nimiä ei kuitenkaan kyselty.

Kasvot häirintäsyytöksille antoi Helsingin Sanomat, kun se pisti seitsemän mieskansanedustajaa vastamaan eduskunnasta annettuihin nimettömiin väitteisiin. Lehti kirjoitti, että "naisten mukaan kaikki eduskunnassa tietävät, keitä nämä miehet ovat".

Puhemies Niinistö on moitiskellut lehdistöä löysästä kirjoittelusta. Tiedotustilaisuudessa hän viittasi juristinkokemukseensa.

- Kun on takana toistakymmentä vuotta tuomioistuinkokemusta, niin luulen että tuo kantani on aika ymmärrettävä. Kun puhutaan vakavista asioista, niin silloin tietysti pitää olla täysi tieto niistä. Sitä ei ainakaan minulla ole, eikä sitä ole tässä talossa esitetty missään instanssissa.

Niinistö ei kertomansa mukaan tiennyt, aikovatko julkisuuteen kasvoillaan nostetut reagoida tapahtuneeseen jollakin tavalla.

- Jos joku kokee itsensä loukatuksi, niin meillä on paljon oikeussuojakeinoja käytettävissä.

Uusia tapauksia ei tiedossa

Häirintäkyselyn tuloksista raportoitiin jo syyskuussa eduskuntaryhmien puheenjohtajille. Sen jälkeen ryhmät nimesivät luottohenkilöt, joille esimerkiksi kansanedustajien avustajat voisivat kertoa mahdollisesta häirinnästä. Niinistö sanoi olleensa syksyn ja alkuvuoden mittaan yhteydessä näihin.

- Kenellekään heistä ei ole tullut tietoon mitään tämän kuluneen puolen vuoden aikana. Jos siitä rohkenee jonkin johtopäätöksen tehdä, niin toimenpide oli tehokas.

Häirintäsyytöksistä keskusteltiin "yleisellä tasolla" myös muutamien eduskuntaryhmien kokouksissa.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat