Mainos

VIDEO: Niinistö laajennetusta Nato-kumppanuudesta: Parempaa poliittista keskustelua

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää laajennettua Nato-kumppanuussopimusta keinona parempaan poliittiseen dialogiin.

– Nykyiseen kumppanuuteen verrattuna se tarkoittaa parempaa poliittista keskustelua ja yhteistyötä. Saa nähdä kuinka se sitten käytännössä toimii.

– Voimme myös aikaisemmin valmistautua, saamme tietoa aikaisemmin muun muassa harjoitustoimista, Niinistö kertoo MTV Uutisille Naton huippukokouksesta Walesista.

Niinistön mukaan Nato-isäntämaasopimusta pidetään muiden Nato-maiden keskuudessa arkipäiväisenä asiana. Presidentin mukaan sopimus avaa tulevaisuudessa raamit helpommalle yhteistyölle.

– Siinä lähestytään lähinnä käytännön järjestelyjä. Jos Suomi antaa esimerkiksi luvan tulla harjoittelemaan, kuten Northern Coastin laajamittaisessa merialueen harjoituksessa oli kysymys. Sitäkin varten tehtiin erillinen isäntämaatukikirja.

"Haluamme kehittää kumppanuutta"

Naton huippukokouksen antia presidentti Niinistö pitää Suomelle toteavana. Suomen rooli Afganistanin ISAF-operaatio tulee myös jatkumaan.

– ISAF-operaatio on ollut kiintein yhteistyömme Nato-kumppanuuden yhteydessä. Se on nyt päättymässä, vaikka jatkuukin tukitoiminnan muotoisena. Huomenna puolustusministerit keskustelevat tarkemmin jatkosta.

– Haluamme kehittää kumppanuuttamme. Siihen löytyy uusiakin muotoja, kuten harjoitustoiminnan lisäämistä.

Neuvonantoapu mahdollista

Niinistö toivoo,että huomiseksi sovittu tulitauko Itä-Ukrainassa toteutuu. Vaikka tulitauko Ukrainassa toteutuisi, ongelmia jää presidentin mukaan jäljelle.

– Siinä suhteessa myös Euroopan unioni ja Suomi unionin jäsenenä saa aika paljon kysymyksiä ratkaistavakseen. 

Niinistö näkee Suomen roolin Ukrainan konfliktissa mahdollisena neuvonantajana.

– Olemme aikaisemmassa vaiheessa olleet itäeurooppalaisten maiden apuna, kun nämä ovat pyrkineet EU-jäseniksi. Luulen, että vähintäänkin tuollaista asiantuntija-apua meiltä sitten kaivataan, presidentti Sauli Niinistö sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.