Niinistö kovisteli turvallisuusneuvostoa ja Venäjää

Niinistö Suomi turvaneuvostoa ja Venäjää 3:15

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on käyttänyt poikkeuksellisen tiukkaa kieltä puhuessaan YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Hän moittii turvallisuusneuvostoa heikoksi ja vaatii Venäjää valvomaan tiukasti Ukrainan vastaista rajaansa.

Presidentti vahvistaisi turvallisuusneuvostoa rajoittamalla veto-oikeutta.

– Valitettavasti YK:n turvallisuusneuvosto ei ole pystynyt kantamaan vastuutaan Ukrainassa eikä Syyriassa. Turvallisuusneuvostoa on uudistettava. Suomi tukee pyrkimyksiä rajoittaa veto-oikeuden käyttöä, sanoi presidentti puhuessaan YK:n yleiskokoukselle englanniksi.

Presidentti korosti ettei Ukrainan kriisi ole vain Euroopan ongelma.

– Sääntöihin perustuva kansainvälinen järjestelmä on rauhan ja turvallisuuden edellytys sekä ihmisoikeuksien ja kehityksen tae. Jos lakkaamme puolustamasta tätä järjestelmää, lakkaa sekin puolustamasta meitä, sanoi Sauli Niinistö hoputtaessaan kansainvälistä yhteisöä päättäväisyyteen Ukrainan ja Syyrian kriisien ratkaisemisessa.

Niinistö antaa YK:n yleiskokoukselle tunnustusta siitä, että se hyväksyi päätöslauselman Ukrainan alueellisesta koskemattomuudesta, mutta sanoi samaan hengenvetoon, että enemmänkin olisi pitänyt saada aikaan.

– Järjestö olisi kuitenkin voinut lähettää vielä selkeämmän viestin tuomitsemalla Venäjän toimet ja kartoittamalla tietä kohti väkivaltaisuuksien lopettamista ja rauhan palauttamista.

Venäjää Niinistö vaati valvomaan tarkemmin rajojaan, etteivät aseet ja taistelijat kulje Venäjältä Ukrainaan mielensä mukaan.

Presidentti Niinistö nosti puheessaan esille myös Syyrian kriisin, jonka ratkaisemiseksi on ponnisteltava yhdessä. Hän muistaa hyvällä sitä yksituumaisuutta, jolla Syyrian kemiallisia aseita on tuhottu.

– Meidän on osoitettava yksimielisyytemme jälleen. Toistan vakavan kehotukseni turvallisuusneuvostolle siitä, että Syyrian tilanne olisi vietävä kansainvälisen rikostuomioistuimen ratkaistavaksi.

Niinistö pui puheessaan myös kehittyvien maiden ongelmia ja peräsi niiden omaa vastuuta.

– Monien maailman eteläisten maiden talous on vahvassa kasvussa. Sen turvin on mahdollista investoida verojärjestelmiin, jotka tuottavat julkisia varoja joilla voidaan tukea kestävää kehitystä. Oikeudenmukainen verotus- ja tulonjakojärjestelmä on tehokkaimpia keinoja vähentää yhteiskunnan eriarvoisuutta ja torjua syrjäytymistä.

– Meidän tulee pyrkiä uudenlaiseen maailmanlaajuiseen sitoutumiseen täyttääksemme ihmisten ja maapallon tarpeet. Olemme tämän lapsille ja lapsenlapsillemme velkaa.

– Meidän on asetettava tavoitteet korkealle pyrkiessämme vastaamaan ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen asettamiin maailmanlaajuisiin haasteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat