Mainos

Neuvottelut ydinaseriisunnasta alkavat tänään

Yhdysvallat ja Venäjä aloittavat tänään Moskovassa neuvottelut ydinaseiden vähentämisestä. Neuvotteluissa pyritään korvaamaan vanha kylmän sodan ajoilta peräisin oleva START-sopimus, joka koskee strategisten aseiden rajoittamista. START-sopimus umpeutuu joulukuussa.

Kaksipäiväisiä neuvotteluja on edeltänyt sarja pohjustavia etukäteiskokouksia. Neuvottelut ovat tärkeät molemmille osapuolille. Venäjä kokee neuvottelut arvovaltakysymyksenä, jossa verrataan sen kansainvälistä painoarvoa Yhdysvaltoihin.

Erilaiset pyrkimykset

Barack Obaman hallitus on edeltäjäänsä paremmin sitoutunut edistämään strategisten aseiden vähentämistä. Bushin aikaan neuvottelut STARTin korvaamisesta junnasivatpaikoillaan. Tälläkään kertaa neuvotteluista ei tule helpot. Venäjä tahtoo laajan sopimuksen, joka rajoittaisi ydinkärkien lisäksi niiden kuljettamiseen suunniteltuja ohjuksia ja pommittajia. Yhdysvallat haluaa vähentää erityisesti taisteluvalmiudessa olevia ydinkärkiä.

Neuvotteluissa keskustellaan myös pommikoneiden rajoittamisesta. Kuvassa B-52H Stratofortress.

Neuvotteluja haittaavat Yhdysvaltain suunnitelmat itäisen Euroopan ohjuskilvestä. Mikäli Obaman hallinto ei suostu tinkimään Tsekin ja Puolan ohjuskilvistä, on sopimus vaarassa kariutua. Vuonna 1991 tehty START-sopimus pitää sisällään paljon teknistä numerotietoa, joiden uudelleenneuvotteleminen on raskasta.

Moskovan tapaamista johtavat Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Rose Goettemoller ja Venäjän ulkoministeriön aseistariisunnasta vastaavan osaston johtaja Anatoly Antonov. Maiden johtajat Medvedev ja Obama tapaavat Moskovassa heinäkuussa.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.