Neuvostosotavankien hautapaikalla Helsingissä toistuvasti ilkivaltaa

Kivikon hautapaikalle on haudattu 34 neuvostosotilasta.

Helsingin Kivikon neuvostosotavankien hautapaikalla on tässä kuussa tehty kahdesti ilkivaltaa, kertoo aluehallintovirasto.

Poliisi on aloittanut asiassa esitutkinnan ja kirjannut ilkivallasta rikosilmoituksen vahingontekona sekä hautarauhan rikkomisena.

Kivikon hautapaikalle on haudattu 34 neuvostosotilasta, joista suurin osa on sotavankileirin vankeja. Hautoihin kohdistuva ilkivalta täyttää hautarauhan rikkomisen tunnusmerkit.

Hautapaikkoihin kohdistuva ilkivalta on tuomittavaa ja vainajia tulee kunnioittaa Suomen lakien mukaisesti, aluehallintovirasto muistuttaa.

Poliisi pyytää lähettämään mahdollisia asiaan liittyviä lisätietoja osoitteeseen rek.helsinki@poliisi.fi.

Perusteena valtiosopimus

Neuvostoliittolaisten sotavainajien hautojen hoito Suomessa perustuu Suomen hallituksen ja Venäjän federaation hallituksen välillä solmittuun sopimukseen. 

Lisäksi Suomi on Geneven rauhansopimuksen mukaisesti sitoutunut sotien päättymisestä lähtien hoitamaan Suomen alueella olevien neuvostosotilaiden ja -sotavankien hautoja.

Valtiosopimuksen mukaan Venäjän federaation hallituksella on vastaavasti velvoite turvata Venäjän alueella olevien suomalaisten sotilaiden hautapaikkojen ja muistomerkkien suojelu ja oikeus niiden säilyttämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat