Mainos

Neuvolan lomakkeita nettiin Pohjois-Savossa

Vastasyntynyt ja ylpeä äiti

Odottavat äidit kirjoittavat henkilötietonsa sähköiseen tietojärjestelmään paperinpyörittämisen sijaan.

Paperinpyöritystä yritetään vähentää Pohjois-Savossa, missä sata äitiä kokeilee nyt tietojensa välittämistä sairaalaan netin kautta. PikkuHaikara-nimistä systeemiä testataan kahdessa neuvolassa Kuopiossa ja Siilinjärvellä.

Odottavat äidit ovat tottuneet täyttämään neuvolassa paksun paperinipun, jossa kysytään tarkkaan henkilö- ja muita tietoja synnytyssairaalaa varten.

Terveydenhoitaja Annu Hiekka-Aho Siilinjärven neuvolasta on mukana rekrytoimassa äitejä pilottiohjelmaan, jossa synnytyssairaala saa tietoja äidin terveydentilasta ja raskauden sujumisesta netin kautta suoraan äidiltä itseltään.

- Odottava äiti täyttää esitiedot suoraan nettiin. Netin kautta ne siirtyvät synnytyssairaalan Haikarajärjestelmään. Tässä putoaa yksi välikäsi pois. Aiemmin asiakas on täyttänyt paperiversiot, ja paperiversiolta tiedot on siirretty synnytyskertomuksiin.

Kuopion yliopistosairaalan synnytyssaleissa näkee päivänvalon vuosittain 2500 vauvaa.

Kunkin asiakasäidin tietojen siirtäminen sairaalan synnytystietojärjestelmään on vienyt kätilötä parikymmentä minuuttia. Nyt sekin aika voidaan käyttää varsinaiseen potilastyöhön. Kätilöt ovat myös hyvillään siitä, että uusi järjestelmä tuo sairaalaan saakka entistä enemmän tietoa.

Vaikka raskautta ei voi kokea virtuaalisesti eikä synnytystä siirtää nettiin, voi nykyaikainen tietotekniikka osaltaan tehdä uusien vauvojen ja äitien alkutaipaleesta entistä turvallisemman.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.