Mainos

Nettihyökkäysjutun tutkinta lähtöruutuun

Poliisilla oli jutussa yksi epäilty, mutta teknisiä todisteita häntä vastaan ei löytynyt. Yleisradion ja STT:n verkkosivuille tehdyt hyökkäykset haittasivat keväällä pahasti sivujen toimintaa.

Verkkosivujen häirintäjutun tutkinta on palannut lähestulkoon lähtöruutuunsa. Keskusrikospoliisilla ei ole yhtään epäiltyä, jonka uskottaisiin olevan Yleisradion ja STT:n verkkosivujen toukokuinen terrorisoija.

Poliisilla oli aiemmin epäilty, mutta hänen syyllisyydestään ei löydetty teknisiä todisteita. Epäillyltä takavarikoitiin useita tietokoneita, mutta niistä ei löydetty tarvittavaa näyttöä.

- Tästä kaverista tuli niin monelta suunnalta vinkkejä, että olisi ollut ihan pöljää jättää tarkistamatta. Tosissamme me se homma tehtiin, vakuuttaa KRP:n rikosylikomisario Veli-Pekka Loikala.

Epäilty saattoi esiintyä internetissä Piratox-nimimerkillä. Asiantuntijat ovat myös arvelleet, että hyökkäykset teki kansainvälinen häirikköryhmä. Loikala sanoo, että tutkintaa jatketaan.Poliisi aikoo seuraavaksi analysoida Ylestä ja STT:stä saamiaan lokitietoja.

Hyökkäysten motiivi hämärän peitossa

Jutussa on kyse palvelunestohyökkäyksistä, joita tekemään häiriköitsijä on ilmeisesti saanut valjastettua vertaisverkkoja. Hyökkäyksiä tehtiin myös Eniroon, mutta se ei ole tehnyt tapauksesta rikosilmoitusta.

Käytännössä palvelunestohyökkäykset ovat voineet tulla mistä tahansa, ja tekijän tai tekijöiden metsästys on poliisille hankalaa puuhaa. Esimerkiksi Ylen verkkosivuille hyökättiin vertaisverkkojen kautta. Kun hyökkäys oli alkanut, sadat tuhannet koneet ottivat yhteyttä Ylen verkkosivuille, jolloin palvelu ruuhkautui ja lopulta kaatui.

- Kaapatuista koneista voi yrittää päätellä jotain suuntaa, mutta sekään ei aina onnistu. Nyt harjoittelemme tätä analyysiä, Veli-Pekka Loikala sanoo.

Tekotapaa voi kuvailla hyökkäysverkoiksi, jossa itse krakkeri voi olla melkein missä maassa tahansa ja kaapata haavoittuvia koneita.

Loikala ei osaa arvioida, mistä hyökkäykset ovat johtuneet.

- Toivottavasti motiivi ei ole missään syvemmällä, mutta tätä en tiedä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.