Mainos

Netissä vaaditaan rahankeräyslain muuttamista

Netissä on alkanut nimien keruu rahankeräyslain muuttamiseksi.

Addressin keksijät saivat tarpeekseen räppäri Steen Ykköseen ja kielikirjan tekijä Senja Larseniin kohdistuneista poliisihallituksen toimista.

Poliisin mukaan laki on selvä: Yksityishenkilölle ei koskaan voi antaa keräyslupaa mihinkään tarkoitukseen.

Poliisi aikoo jututtaa Steen Ykköstä rahankeräyksen takia. Artistin syksyn aikana pyörineen nettikeräyksen ideana on ollut se, että "kun kymppitonni löytyy tililtä, uusi levy julkaistaan".

Steen toteaa, että virkavallan puuttuminen tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

- Ei minulla missään vaiheessa ollut tarkoitus rikkoa lakia, vaan saada levy ulos. Ajattelin, että kerään kymppitonnin, menen verotoimistoon, maksan menot ja kulut ja se siitä, toteaa Steen.

Steen lopetti toimintansa samoin kävi kirjailija Senja Larssenille, joka joukkorahoitti tuoretta kirjaansa. Hän sai reilun kymppitonnin ennakkotilauksina, jotka sitten joutui palauttamaan.

Larssenin kanta on tämä: Jos pyytää rahaa säätiöltä vastikkeettomasti, se on laillista - jos yksityishenkilöiltä vastikkeellisesti, se on laitonta.

-Meillähän peräänkuulutetaan innovatiivisuutta ja rohkeutta ja uusien asioihin tekemistä, mutta sitten kun sen tekee, saa kirjeen poliisihallituksesta, kritisoi Larssen.

Poliisin mukaan rahankeräyslupaa ei irtoa, jos kaupankäynnin ja vastikkeettomuuden raja hämärtyy.

-Näissä esiin tulleissa tapauksissa ongelma on ollut se, että keräyksen toimeenpanija on yksityishenkilö, jolle ei koskaan mihinkään tarkoitukseen voi antaa rahankeräyslupaa, toteaa arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho Poliisihallituksesta.

Adressin äiti, Riikka Kämppi vaatii nyt lainmuutosta.

-Jos saa idean, jolle haluaa kerätä rahaa, niin ensin pitää perustaa yhdistys tai säätiö. Sitten sen pitäisi toimia vuoden kierron, jotta toiminta olisi vakiintunutta ja sitten vielä poliisihallitukselta pitäisi saada lupa rahankeräykselle, Kämppi kritisoi.

Larssenin teos on jo julkaistu ja samaa lupaa räppäri.

-Olen luvannut, että jotka ovat laittaneet rahaa tilille, niin ne saavat levyn ja kyllä ne jumalauta sen tulevat saamaan, tuhahtaa Steen.

(MTV3)

Katso Joonas Lepistön juttu (Seitsemän uutiset 19.9.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.