Netin haittaohjelmat valtaavat kotikoneita entistä enemmän

Nettirikolliset vaihtavat kohteensa entistä useammin yrityksistä ja yhteisöistä yksityisiin ihmisiin.

Viestintävirastossa toimiva tietoturvayksikön Cert-fi:n tilastojen mukaan Suomessa on löydetty jo lähes pari tuhatta tapausta jolloin haittaohjelma on välittänyt esimerkiksi salasanoja tai pankkitunnuksia ulkopuoliselle hyökkääjälle.

Cert-fi:n tietoturva-asiantuntija Juhani Eronen varoittaa käyttäjiä lankeamasta huijauksiin, joissa kehotetaan asentamaan koneeseen joku ohjelma. Esimerkkinä hän käyttää ohjelmia, jotka kertovat työhuoneen pöydällä nököttävän koneen olevan täynnä viruksia. Ohjelma itse onkin haittaohjelma. Muita huijauksia ovat mm. videonkatseluohjelmat, jotka kehottavat asentamaan jotain, että video saadan näkyviin.

- Hyökkääjällä on tässä suuruuden ekonomia puolellaan. Eli nettihyökkääjät voivat kehottaa suurta ihmisjoukkoa asentamaan tiettyjä ohjelmia roskapostikampanjoin, huijauksilla sosiaalisissa verkoissa tai esimerkiksi pikaviestikampanjoilla. Aina sieltä sitten joku klikkaa linkkiä ja saastuu. Suomi ei ole kuitenkaan kansainvälisissä tilastoissa hyökkäysten kärkipäässä, Eronen kertoo.

Älä klikkaa mitä sattuu

Eronen muistuttaa, että aina kannattaa tarkasti miettiä, mitä koneelleen asentaa. Jos tarvitsee vaikkapa antivirusohjelman, sen turvallisuuden voi varmistaa esimerkiksi hakukoneella. Ohjelmistoista keskustellaan netissä Erosen mukaan paljonkin ja äkkiä selviää, mistä on kyse. Netistä löytyy myös listoja virustorjuntaohjelmista. Erittäin hyvä tapa on myös etsiä virustorjunnan virallinen asennuspaikka ja asentaa sieltä.

Yksinkertainen suojaus haittaohjelmia vastaan on asiantuntijan mukaan se, että pitää koneensa päivitettynä. Kannattaa myös pitää koneen käyttäjäoikeudet minimissään. Tärkein on asennuksissa kuitenkin oma harkinta.

- Asian voi ajatella niin, että se on kuin joku tulisi kadulla sanomaan, että olen entinen Walesin prinssi ja minulla on tuolla auton takakontissa 17 miljoonaa. Tulepas tänne katsomaan, Eronen valottaa.

Poisto suhteellisen työlästä

Erosen mukaan haittaohjelmat saa pois koneelta, mutta se voi olla työlästä.

- Kaikkein tehokkain tapa poistaa haittaohjelmat, on asentaa kone uudelleen. Eli poimia tiedostot, kuten valokuvat, talteen ja asentaa sen jälkeen kone kokonaan uudelleen. Turvallisia virustorjuntaohjelmia voi myös hyvin käyttää haitakkeiden poistoon, Eronen sanoo.

- Nykyisin haittaohjelmat ovat hyvin tehtyjä siinä suhteessa, kuinka ne pitäytyvät ja asettuvat koneeseen. Koneen uudelleenasennus on kyllä paras poistotapa.

Viruskehittäjät tekevät Erosen mukaan hiki hatussa töitä uusien ohjelmien luomiseksi ja turvallisuusväki yrittää parhaansa mukaan pysyä vauhdissa.

- Nämä ovat sellaisia henkilöitä, jotka tekevät ihan organisoidusti kahdeksan tunnin työpäivää kehittääkseen haittaohjelmia. Voidaan siis odottaa, että sieltä tulee jatkuvasti uutuuksia siinä missä normaalillakin tuotepuolellakin.

Erosen mukaan haittaohjelmien määrä on lähtenyt kasvuun mm. siksi, että nettirikollisuuden osa-alue on kasvanut. Myös se, että uusia virusohjelmia tehtaillaan suuria määriä, takaa sen, että torjuntaohjelmat eivät pysy perässä.

Eronen povaa, että haittaohjelmat tulevat kohdentumaan tulevaisuudessa entistä enemmän ja niiden kyvykkyys tulee lisääntymään.

Lue myös:

    Uusimmat