Mainos

Netanjahu ei asetu pääministeriehdokkaaksi

Israelin entinen oikeistojohtaja ja pääministeri Benjamin Netanjahu on päättänyt vetäytyä pääministerikilvasta

Benjamin Netanyahu

Israelin armeijan radion mukaan Benjamin Netanjahun vetäytyminen merkitsee sitä, että Israelin pääministerin Ehud Barakin haastajaksi ennenaikaisissa vaaleissa nousee oikeistolaisen Likud-puolueen nykyinen johtaja, kenraali Ariel Sharon.

Netanjahun päätöksestä kertoi hänen avustajansa, jonka mukaan Netanjahu ei pyri myöskään Likudin johtoon. Hän luopui ehdokkuudesta sen jälkeen kun maan parlamentti ei hyväksynyt esitystä ennenaikaisten parlamenttivaalein järjestämisestä pääministerinvaalien yhteydessä.

Netanjahu olisi voinut asettua ehdolle

Israelin parlamentti torjui Benjamin Netanjahun toiveet ennenaikaisista vaaleista, mutta hyväksyi lain, joka sallii myös parlamentin ulkopuolisten ihmisten pyrkivän pääministeriksi. Uusi laki olisi mahdollistanut Netanjahun asettumisen ehdolle Likud-puolueen johtoon ja sitä kautta myös pääministeriksi.

Pääministerinvaali pidetään Israelissa helmikuussa. Israelin pääministeri Ehud Barak erosi virastaan viime viikolla Lähi-idän jatkuvien väkivaltaisuuksien vuoksi. Barak aikoo mittauttaa suosionsa helmikuisessa vaalissa ja pyrkiä uudelleen maan pääministeriksi.

Peres harkitsee ehdokkuutta

Shimon Peres

Israelilainen veteraanipoliitikko ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Shimon Peres harkitsee pääministeriehdokkuutta. Peres kertoi Israelin radiolle punnitsevansa ehdokkuutta kansalta tulleiden vetoomusten takia. Hän kuuluu vuoden 1993 Israelin ja palestiinalaisten rauhansopimuksen tekijöihin, mistä hänet palkittiin Nobelilla yhdessä pääministeri Yitzhak Rabinin ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa.

Jos työväenpuolueen entinen johtaja Peres lähtee mukaan pääministerikilpaan, hän tekisi sen riippumattomana ehdokkaana.
(MTV3-STT-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja