Mainos

Neste Oil suunnittelee biodieseljalostamoa

Yhtiöllä on ennestään jo kaksi biodieseljalostamoa. Niistä ensimmäisen se ottaa käyttöönsä ensi kuussa ja toisen on tarkoitus valmistua ensi vuonna.

Neste Oil suunnittelee uutta, suurta biodieseljalostamoa. Yhtiön tavoitteena on tutkimusjohtaja Harri Turpeisen mukaan rakentaa toisen sukupolven biodieseliä tuottava jalostamo, joka toimisi irrallaan tavanomaisesta öljynjalostamosta.

Yksikkö käyttää raaka-aineenaan vuosittain noin miljoonaa tonnia öljyjä ja rasvoja, ja sen vuotuinen biodieselin tuotantokapasiteetti on noin 850 000 tonnia.

- Uudesta biodiesellaitoksesta tulee monta kertaa suurempi kuin ensimmäiset yksiköt. Se suunnitellaan itsenäiseksi, eli laitos ei tarvitse toiminnassaan öljyjalostamon tuottamia palveluja, vaan toimii itsenäisenä tuotantoyksikkönä, Turpeinen kertoi.

Itsenäisesti toimiva laitos voidaan rakentaa mihin tahansa, missä on raaka-ainetta ja markkinoita. Neste käyttää kehittämänsä toisen sukupolven biodieselin raaka-aineena triglyseridejä eli kaikenlaisia kasviöljyjä ja eläinrasvoja. Synteettinen biodiesel on korkealaatuinen ja puhdas polttoaine, joka on selvästi öljypohjaista dieseliä parempi tuote.

Neste Oil ottaa ensimmäinen 170 000 tonnin biodieseljalostamonsa käyttöön toukokuun lopussa. Yhtiö rakentaa sen lisäksi Porvoon öljynjalostamon yhteyteen jo toista yhtä suurta yksikköä, joka maksaa 100 miljoonaa euroa. Se valmistuu ensi vuonna.

Yhtiö suunnittelee kolmatta jalostamon yhteyteen rakennettavaa biodiesellaitosta yhdessä itävaltalaisen öljy-yhtiön OMV:n kanssa. Neste Oil tähtää hankkeilla maailman johtavaksi biodieselin valmistajaksi. Toimitusjohtaja Risto Rinteen mukaan yhtiö aikoo tulevina vuosina rakentaa useita biodiesellaitoksia eri markkina-alueille itse tai yhteistyökumppanien kanssa.

Puustakin tehdään dieseliä Suomessa

Neste Oil ja Stora Enso valmistelevat yhdessä myös puupohjaisen biodieselin tuotannon aloittamista Suomessa. Toinen metsäjätti UPM valmistelee samaan aikaan omaa puumassaan perustuvaa biopolttonestehanketta. "Puudieseliä" tuottavat laitokset sijoitetaan paperi-sellutehtaan yhteyteen, jotta ne pystyvät hyödyntämään tehtaan raaka-ainevirrat, energian ja prosessit.

Uuden hankkeet nostavat suomalaisyritykset maailman biopolttoaineiden kehityksen kärkeen. Vastaavia hankkeita ei ole toteutettu missään muualla.

Neste Oil muuttaa prosessissaan öljyt ja rasvat korkeassa lämpötilassa dieseliksi. Stora Enson ja UPM:n puupohjaisissa hankkeissa tuotetaan paineistetulla happi-höyrykaasutuksella synteesikaasua, joka jalostetaan paikan päällä biodieseliksi tai myydään välituotteena, kuten vahana.

Biopolttoaineet ovat tavanomaisia polttoaineita kalliimpia. Niiden markkinat takaa EU:n määräys biopolttoaineen osuuden nostamisesta 5,75 prosenttiin tieliikenteen polttoainesta vuoteen 2010 mennessä. Jos tavoite korotetaan komission esityksen mukaisesti 10 prosenttiin vuonna 2020, nousevat biopolttoaineiden markkinat 30 miljoonaan tonniin vuodessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.