Mainos

Nenäsuihke piikin sijaan - tällaisen influenssarokotteen lapsesi voi saada tänä syksynä

Tänä syksynä 24-35 kuukauden ikäiset lapset eli 2-vuotiaat voivat saada ilmaisen influenssarokotteen myös nenäsuihkeena. Sumuterokotetta on varattu 22 500 annosta.

– Se riittää joka kolmannelle 2-vuotiaalle. Tähän astihan influenssarokotetta on otettu lapsille paljon vähemmän kuin olisimme toivoneet. Viime kaudella pikkulasten rokotuskattavuus influenssan osalta oli alle 20 prosenttia eli vain joka viides lapsi sai rokotteen. Jos nyt joka kolmas pikkulapsi rokotettaisiin, oltaisiin jo paremmalla mallilla, toteaa ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden - ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Sumuterokote on kalliimpi kuin pistettävä rokote, mutta se on myös tehokkaampi.

– Tällä kaudella sumuterokotteessa on kahta A-virusta ja kahta B-virusta, kun pistosrokotteessa on vain kolmea virusta, kertoo Nohynek.

Suihke ei tehoa yhtä hyvin aikuisilla

Euroopan lääkeviranomainen on antanut myyntiluvan sumuterokotteelle vain 2-17-vuotiaille. Yhdysvalloissa sitä saa myydä 49 ikävuoteen asti.

Näillä näkymin Euroopassa ei olla nostamassa ikärajaa. Syynä on se, että nenäsuihkerokote ei ole niin tehokas aikuisilla kuin lapsilla.

– Se on elävä heikennetty rokote ja tehoon vaikuttaa, paljonko vasta-ainetta ja suojaa ihmisellä on jo ennalta sitä virusta vastaan. Jos nenässä on jo paljon vasta-aineita kuten aikuisilla yleensä on, niin vasta-aineet hyökkäävät rokoteviruksen kimppuun. Se ei pääse lisääntymään eikä anna toivottua suojaa, kuvailee Nohynek.

Ei suositella alle 2-vuotiaille

Alle 2-vuotiaille lapsille ei sumuterokotetta anneta.

– Kun alle 2-vuotiaille on annettu sumutetta, heidän keskuudessaan ovat hieman yleistyneet vinkunaoireet ja siksi sitä ei suositella alle 2-vuotiaille.

Sumute ei myöskään sovi kaikille riskiryhmille.

– Jos lapsen oma immuniteetti on alentunut syövän tai syöpähoitojen tai vastaavan takia, hänelle annetaan pistettävä rokote. Samoin, jos lapsen lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteinen ihminen kuten syöpähoitoja paraikaa läpikäyvä henkilö, jolle virustartunta voi olla vaarallista, lapsi saa pistettävän rokotteen. Kyseessä on kuitenkin elävä, heikennetty rokote, jota lapsi kantaa omassa hengitystiessään jonkin aikaa, muistuttaa Nohynek.

Suihke rokotetta tehokkaampi

Kunnat päättävät, missä pikkulasten rokotus tapahtuu.

– Pikkulapset käyvät lastenneuvoloissa, joten se olisi luonnollisin paikka, mutta jos kunta päättää, että sumuterokotteita jaetaan jossain muualla, se on heidän päätettävissään, sanoo Nohynek.

Suihkerokotteet ovat jo tulleet maahan ja niitä lähetetään kuntiin niiden omien toiveiden mukaisesti.

Suomessa aiemmin tehtyjen tutkimusten mukaan suihke antoi lapsille paremman suojan kuin rokote: lasten influenssat vähenivät puoleen.

Ei vielä suurta suosiota

Sumutetta on voinut ostaa apteekeista reseptivalmisteena jo parin vuoden ajan. Sen suosio ei kuitenkaan ole ollut kovin suuri.

– Myydyistä influenssarokotteista vain 5 prosenttia on ollut sumutetta, kertoo Yliopiston apteekin viestintäjohtaja Jenni Tyrni.

Noin viidennes pikkulapsista sairastuu kausi-influenssaan joka vuosi.

Suomessa ilmainen rokotus annetaan 6-35 kuukauden ikäisille lapsille. Rokotesumutetta saa reseptillä apteekista myös vanhemmille lapsille ja nuorille. Tällä hetkellä sumuterokotteen hinta apteekissa on noin kolminkertainen verrattuna pistosrokotteeseen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.