Mainos

”Näyttää kuin täällä olisi räjähtänyt pommi” – Vanuatun katastrofin suuruus vasta selviämässä

Tyynellämerellä mittaushistorian voimakkaimpiin kuulunut hirmumyrsky on aiheuttanut Vanuatulla käsittämätöntä tuhoa. Sykloni Pamin aiheuttaman katastrofin suuruus on kuitenkin vasta selviämässä.

Vanuatun presidentti Baldwin Lonsdale on esittänyt vetoomuksen koko maailmalle, että saarivaltiota autettaisiin uudelleenrakennuksessa. Lonsdalen mukaan saarilla joudutaan rakentamaan uudelleen kaikki.

– Humanitaarista apua tarvitaan välittömästi. Lonsdale sanoi.

Murheellista jälkeä on syntynyt muun muassa Port Vilassa, jossa arviolta 90 prosenttia asunnoista on maan tasalla. Unicefin edustaja totesi alueen näyttävän siltä kuin siellä olisi räjähtänyt pommi.


Avustusjärjestöjen mukaan Port Vilassa toipuminen on kuitenkin pääsemässä käyntiin. Monien muiden alueiden kohtalo on kuitenkin yhä hämärän peitossa.

– Port Vilassa tilanne on paranemassa, ihmiset palailevat toreille ja alkavat siivota paikkoja, mutta huolta herättää se, ettemme ole saanut yhteyttä muihin alueisiin, CARE Australia-avustujärjestön edustaja Tom Perry kommentoi.

– Tämä on todella suuri huoli, koska kenelläkään ei ole oikein selkeää kuvaa siitä, miten tämä on vaikuttanut. Mutta tiedämme, että etenkin etelässä oltiin myrskyn silmässä tuntikausia.

Yli 100 000 menettänyt kotinsa

Avustusjärjestöjen mukaan katastrofitilanne Vanuatulla on yksi haastavimmista. Tällä hetkellä esimerkiksi avustustarpeiden toimittaminen eri saarille on suurelta osin mahdotonta. Kestää todennäköisesti päiväkausia, ennen kuin apua saadaan kaukaisimpiin kyliin.

Luonnonkatastrofin uhrien määrä on edelleen epäselvä, koska kaikki liikenneyhteydet ovat poikki. Toistaiseksi myrskyn tiedetään tappaneen kymmenkunta ihmistä.

Kodittomaksi on jäänyt arviolta 15 000 ihmistä pelkästään pääkaupunki Port Vilassa. Joidenkin arvioiden mukaan sykloni olisi vaikeuttanut merkittävästi ainakin 150 000 vanuatulaisen elämään.

– Todennäköisesti yli 100 000 ihmistä on menettänyt kotinsa, kaikki koulut ovat tuhoutuneet, evakuointikeskukset ovat täynnä, terveyskeskukset ja ruumishuoneet ovat vahingoittuneet, Oxfamin alueellinen johtaja Colin Collett van Rooyen arvioi.

Kotinsa myrskyssä menetti myös Port Vilan lähistöllä Tangon kylässä asuva australialaishoitaja Charlotte Gillan. Gillanin mukaan koko etuosa asunnosta oli romahtanut.

– Olin itku kurkussa, kun näin sen tuhon.

Gillan pelkää tautitilanteen saarivaltiossa räjähtävän käsiin myrskyn aiheuttamien tuhojen takia.

– Kaiken tämän veden ja roskan keskellä, tulee väistämättä malariaa ja denguekuumetta, kuten myös ripuli- ja oksennustauteja veden saastumisen myötä.

Myös ruokatilanne huolettaa Gillania.

– Ihmiset saavat normaalisti ruokansa omista puutarhoistaan. Nyt kaikki se on mennyttä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.