Nato-kumppanuuden mahdollinen syveneminen puhutti kyselytunnilla

Suomen Nato-rauhankumppanuuden mahdollinen syveneminen entistä läheisemmäksi ystävyydeksi nousi esiin eduskunnan kyselytunnilla tänään.

Eduskunnan kyselytunnilla keskusteltiin Suomen Nato-rauhankumppanuudesta.

Eduskunnan puolustusvaliokunnassa istuva kansanedustaja Jaakko Laakso kertoi tänään eduskunnan kyselytunnilla, että hänen tietojensa mukaan Suomi on esittämässä Natolle uutta kumppanuustavoitetta. Lähtökohtana on se että Suomi ja Nato harjoittaisivat kriisitilanteessa yhteistyötä, jonka tuloksena Naton joukkoja voisi tarvittaessa tulla Suomeen.

-Tietääkseni vielä tämän syksyn aikana tämmöinen ehdotus on tarkoitus tehdä Natolle, ja keskusteluja lienee jo käyty, vai kuinka ministeri Enestam, Laakso kysyi.

Puolustusministeri Enestam viittasi puolustusselontekoon, jossa tällainen mahdollisuus on esillä.

-Ministeriö parhaillaan sitä selvittää. Mitään esitystä ei tietenkään ole tullut meidän taholta vielä, ja ennen kuin sellainen mahdollisesti lähtee, niin se käsitellään asianomaisessa järjestyksessä hallituksessa, Enestam vastasi.

Apua tarvittaessa

Laakso viittasi kysymyksessään puolustusselonteon kohtaan, jossa on maininta "valmiuksien luominen avun vastaanottoon kriisitilanteessa otetaan huomioon puolustuksen kehittämisessä". Laakso sanoi saaneensa vihiä siitä, että tätä linjausta olisi viime aikoina alettu tiiviisti tarkastella. Enestam myönsi että selonteossa on tuon kaltainen maininta.

-Se on suurin piirtein samankaltainen kuin vuoden -97 selonteossa. Siinä ei ole juuri mitään uutta. Kysymys on lähinnä siitä, miten nyt lähdetään toteuttamaan näitä kahta linjausta ja meidän tarkoituksenamme on niin sanotussa Parp (planning and review) -prosessissa aktualisoida tätä mahdollisuutta. Mitään esitystä ei ole vielä tehty, puolustusministeri totesi.

Laakso peräsi myös ulkoministeri Erkki Tuomiojalta eikö kärjistyvässä kansainvälisessä tilanteessa ole outo signaali Suomelta, että Suomi on ehdottamassa Natolle yhteistyötä, joka merkitsisi sitä, että Suomen alueelle tulisi esimerkiksi Nato-maiden ilmavoimia ja myöskin joukkoja.

-Ministeri Enestamin vastauksesta ilmeni, ettei ole olemassa sellaista hanketta, jota joutuisin kommentoimaan, Tuomioja kuittasi.

Keskustan Juha Korkeaoja muistutti, että Naton rauhankumppanuusohjelma on hyvin laaja järjestely, joka kattaa yhteistyön aina luonnononnettomuuksien torjumisesta sotilaallisen avun antamiseen. Hän kysyi Tuomiojalta, onko tässä kyse laajemmista yhteistyökysymyksistä vai sotilaallisen toiminnan "kovaan ytimeen" liittyvästä avun vastaanottamisesta. Tuomioja vastasi, että kyse ei ole mistään sotilaallisista liittoutumiskysymyksistä vaan laajasta yhteistyöstä, joka kattaa lähes kaikki Euroopan maat.

Asia oli esillä tänään myös ulkoasiainvaliokunnassa, joka antaa puolustusselonteosta puolustusvaliokunnalle lausunnon.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat