Nato-komentaja MTV:lle: Ruotsin jäsenyys muuttaa Suomen asemaa sotilasliitossa – "Suomi tuo uskomatonta osaamista"

Nato-komentaja MTV:lle: Suomen päästävä samaan esikuntaan Baltian sijaan Pohjoismaiden kanssa. 2:05
Nato-komentaja MTV:lle: Suomen päästävä samaan esikuntaan Baltian sijaan Pohjoismaiden kanssa.

MTV Uutisten haastattelussa Norfolkin komentaja arvioi, että se voisi auttaa koko sotilasliittoa, jos kaikki Pohjoismaat sijoitettaisiin samaan esikuntaan. Komentajan mukaan Pohjoismaiden yhteistyötä pitäisi käyttää hyödyksi koko Naton komentorakenteessa.

Virginian Norfolk on tunnettu suurista sotalaivoistaan. Norfolkin yhteisoperaatiokeskuksen komentaja, vara-amiraali Daniel Dwyerin toimistossa on laivastoaiheiden lisäksi Suomen puolustusvoimain komentajan, kenraali Timo Kivisen antama Suomen lipulla koristettu lahja. Dwyer on tavannut Kivisen lisäksi muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja seuraa Suomen Nato-taivalta ihaillen.

Suomi tuo uskomatonta osaamista yhteisoperaatioihin erityisesti arktisella alueella. Suomen vahvat kyvyt ja tietotaito tällä saralla epäilemättä hyödyttää sotilasliittoa kokonaisuutena. Ihailen suomalaisia puolustusvoimain kollegojani, kuinka päättäväisesti he tekevät työtä sotilasliiton puolesta, Dwyer kertoo MTV Uutisille.

Suomessa on puhututtanut se, minkä esikunnan alaisuuteen Suomi lopulta sotilasliitossa päätyy. Monen toiveena on ollut nimenomaan Yhdysvaltain Norfolkin pääesikunta, maailman suurin laivastotukikohta, jonka alaisuudessa ovat Pohjoismaista Norja ja Islanti.

Norfolk vastaa Atlantin lisäksi arktisesta alueesta. Tällä hetkellä Suomi on sijoitettuna Tanskan ja Baltian maiden kanssa muun muassa Itämereen keskittyvään Hollannin Brunssumin esikuntaan. Norfolkin komentajan mukaan komentorakenteeseen tehdään muutoksia ja se olisi sotilasliitonkin etu, että nyt hajallaan olevat Pohjoismaat sijoitettaisiin saman esikunnan alle.

Naton komentorakenne muokkautuu jatkuvasti strategisten tilanteiden mukaan. Nyt kun Suomesta tuli Naton jäsen ja pian myös Ruotsista tulee jäsen, niin se antaa varmasti mahdollisuuden uudelleenarvioida komentorakennetta. Sen puolesta on epäilemättä perusteluja, että Pohjoismaat sijoitettaisiin yhden strategisen esikunnan alle.

– Pohjoismaiden yhteistyötä pitäisi käyttää hyödyksi koko Naton komentorakenteessa. Näitä keskusteluja pitäisi ehdottomasti käydä Natossa, Dwyer sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat