Yhdysvallat haluaa suuren asevaraston Suomen lähistölle

Suomelle vuosi täyteen Nato-jäsenenä: Tuleeko sotilasliiton hajoamiseen varautua? 9:35
Suomelle vuosi täyteen Nato-jäsenenä: Tuleeko sotilasliiton hajoamiseen varautua?

Yhdysvallat harkitsee suuren asevaraston sijoittamista Pohjois-Eurooppaan lähelle Suomea, sanoo Yhdysvaltojen maavoimien varusteosaston apulaiskomentaja, kenraaliluutnantti Christopher Mohan.

Asiasta uutisoivat Defense News ja Breaking Defense. Suomessa asiasta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Mohanin mukaan uusi asevarasto liittyy suoraan Suomen ja Ruotsin tuoreisiin Nato-jäsenyyksiin, joiden myötä puolustusliiton asema Pohjois-Euroopassa on vahvistunut suuresti.

Suuri asevarasto Pohjois-Euroopan verrattain kylmillä alueilla väitetysti auttaisi Yhdysvaltojen armeijaa myös selvittämään, miten varusteet pärjäävät pakkasessa ja miten varustehuollon toimintaa talviolosuhteissa voitaisiin parantaa, Mohan kertoo.

USA haluaa integroida Suomen Natoon

Varmaa uuden asevaraston perustaminen ei ole, eikä Yhdysvallat ole kertonut, mihin valtioon se haluaisi varaston ensisijaisesti perustaa. 

Norja on kuitenkin yksi vaihtoehto, totesi kenraalimajuri Ronald Ragin Breaking Befensen mukaan. Ragin kuitenkin muistutti, että uuden asevaraston perustaminen vaatii aikaa vievää diplomatiaa.

Varastoja on tällä hetkellä Euroopassa kuusi. Euroopan varastoista kaksi on Saksassa. Hollannissa, Puolassa, Belgiassa ja Italiassa sijaitsee kussakin yksi varasto.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien lisäksi Ukrainan sota on lisännyt uusien asevarastojen tarvetta Euroopassa.

Yhdysvaltain vuoden 2025 talousarviossa asevarastojen päivittämiseen on merkitty 536 miljoonaa dollaria.

Nato vauhdittaa teknologian kehittämistä Suomessa 9:46

Nato vauhdittaa teknologian kehittämistä Suomessa.

Suomi avannut varastojaan

Perinteisesti Yhdysvaltojen eri puolille maailmaa sijoittamien asevarastojen tarkoitus on ollut tarjota maan armeijan joukoille nopea pääsy aseisiin ja muihin sotilastarvikkeisiin paikallisen konfliktin syttyessä.

Näissä yhdenlaisissa valmiusvarastoissa säilytetään erilaisia asejärjestelmiä, ammuksia, polttoainetta ja ylipäätään kaikkea, mitä sotilaat tarvitsevat pysyäkseen taistelukykyisinä siihen asti, että perinteinen huolto alkaa rullata.

Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyö on lisääntynyt merkittävästi Suomen liityttyä Natoon vuosi sitten. Puolustusvoimat on esimerkiksi avannut Yhdysvalloille pääsyn joillekin varastoalueilleen.

Puolustusvoimien tuore komentaja, kenraali Janne Jaakkola sanoi tänään nostavansa komentajakautensa merkittävimmäksi painopisteeksi Suomen kansallisen puolustusjärjestelmän optimoinnin osaksi yhteistä Nato-puolustusta.

Yhdysvaltojen Euroopan joukkojen komentaja, kenraali Christopher Cavoli puolestaan on kertonut pyrkimään "integroimaan Suomen ja Ruotsin osaksia Natoa".

MTV paikalla Nordic Response -sotaharjoituksessa – Millainen on Nato-Suomen puolustusvoimien taistelukyky? 6:16

Millainen on Nato-Suomen puolustusvoimien taistelukyky?

Lue myös:

    Uusimmat