Mainos

Nato-kenraalit palasivat Belgradista

Naton kaksi korkeinta sotilaskomentajaa ovat palanneet Belgradista sotilasliiton päämajaan Brysseliin, missä he raportoivat matkansa tuloksista pääsihteeri Javier Solanalle. Aiemmin tänään kenraalit tapasivat presidentti Slobodan Milosevicin.

Kenraali Wesley Clarkin ja kenraali Klaus Naumannin kerrottiin jo olleen lähdössä tänään aamupäivällä paluumatkalle, mutta he jäivät vielä Jugoslavian pääkaupunkiin.

Clark, Naton Euroopan-joukkojen komentaja, ja Naumann, Naton sotilaskomitean puheenjohtaja, saapuivat Belgradiin illansuussa eilen. Milosevicin lisäksi he tapasivat Jugoslavian asevoimien komentajan kenraali Momcilo Perisicin.

Nato on uhannut Jugoslaviaa ilmaiskuilla, jotka voivat alkaa jo tiistaina, jos Jugoslavia ei noudata lupauksiaan vetäytyä Kosovosta. Belgradin keskustelujen sisällöstä ei annettu tietoja. Clark ja Naumann selostavat keskusteluja Nato-maiden suurlähettiläille Brysselissä ennen kuin niistä annetaan tietoja lehdistölle, kerrottiin Nato-lähteistä.

Nato vaatii Jugoslaviaa vetämään joukkonsa kasarmialueille tai niihin asemiin, joissa joukot olivat ennen maaliskuuta. Jugoslavian on myös vedettävä raskaat aseensa Kosovosta ja noudatettava tarkoin tulitaukosopimusta. Etukäteistietojen mukaan kenraalit viestittivät Milosevicille painokkaasti, että Nato ryhtyy ilmaiskuihin, jollei Jugoslavia täytä Kosovo-sitoumuksiaan. Nato ei aio myöskään hyväksyä albaanisissien hyökkäyksiä Kosovossa selitykseksi Jugoslavian armeijan vetäytymisen pitkittymiselle.

Cook: Milosevic ei ehdi ajoissa

Britannian ulkoministeri Robin Cook arvioi tänään, ettei Milosevic ehdi täytää kaikkia vaatimuksia tiistaihin mennessä. Tämän vuoksi Naton täytyy pitää sotilaallinen valmiutensa ennallaan, Cook sanoi.
- Milosevic on edistynyt, mutta hänen täytyy yrittää hirvittävän paljon enemmän YK:n vaatimusten noudattamiseksi, Cook sanoi.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright arvioi tänään Milosevicin noudattaneet vaatimusta joukkojen vetäytymisestä "jonkin verran, mutta ei tarpeeksi".
(STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.