Nato-johtoa Suomeen

Helsingissä on alkanut Naton johtama rauhankumppanuus-harjoitus.

Naton rauhankumppanuusohjelman mukaiseen PfP-harjoitukseen Helsingin Santahaminassa osallistuu 139 upseeria yhteensä 14:sta Naton rauhankumppanuus- ja jäsenmaasta. Osa heistä saapui Suomeen jo eilen ja pääosa tänään. Kriisinhallintaoperaatioiden suunnitteluun ja käyttöön keskittyvän Cooperative Knowledge 2003 -harjoituksen käytännön työ alkaa huomenna. Tämä on ensimmäinen kerta kun Nato johtaa PfP-harjoituksen Suomessa. Harjoituksen johtaa Stavangerissa toimivan Naton pohjoisen esikunnan, Joint Headquarters Northin esikuntapäällikkö, englantilainen kenraalimajuri James Short. Hänen apulaisjohtajanaan toimii Suomen puolustusvoimien valmiuspäällikkö, kenraalimajuri Ari Puheloinen.

Kymmenen päivää kestävän harjoituksen turvatoimet kuuluvat isäntämaana Suomelle. Turvallisuusvartiointia on lisätty sekä maalla että merellä Santahaminan edustalla, vaikka Naton toivomuksesta varuskunnan tiukennetut järjestelyt eivät juuri näy. Edes lähestyvä WTC-terrori-iskun vuosipäivä ei nosta turvallisuusjärjestelyjä näkyvästi esille. Santahaminan sillan vartiointi säilyy niin ikään entisenä.

Naton johtohenkilöitä Suomeen


Perjantaina Suomeen saapuu joukko Naton johtohenkilöitä, joita ei harjoituksen alla vielä yksilöity. Lauantaina on vuorossa suomalaisten it-alan huippuosaajien ITCM-hankkeen esittely.

-Suomi sopii Natolle korkean teknologian maana hyvin tällaisen johtamisjärjestelmien harjoituksen isäntämaaksi. Suomelle tarjoutuu sen aikana myös mahdollisuus näyttäytyä erityisesti telekommunikaation huippumaana: suomalainen it-alan osaaminen pääsee näin merkittäväksi esille, tiivisti isäntämaan tukitoiminnoista vastaava, komentajakapteeni Pasi Staff.

Itse harjoitus viedään läpi tietokoneilla tapahtuvana suunnitteluna, jonka avulla on tarkoitus ohjeistaa Naton kriisinhallintaoperaatioiden johtaminen kentällä myös sen rauhankumppanien tarpeisiin. Sen aikana pidetään osanottajamaiden virkapukuja. Suunnittelukokouksessa on mukana henkilöstöä Belgiasta, Kanadasta, Ranskasta, Saksasta, Norjasta, Itävallasta, Latviasta, Liettuasta, Romaniasta, Slovakiasta, Ruotsista, Sveitsistä, Ukrainasta ja Suomesta.

Suomalainen ITCM-hanke

Suomalaisen telekommunikaation huippuosaajat, Nokia, Sonera, IBM, SecGo, Tietoenator ja Erillisverkot sekä presidentti Martti Ahtisaaren toimisto esittelevät Naton johdolle ns. ITCM-hanketta (Information Technology and Crisis Management). Kyseinen ITCM-järjestelmä on kehitetty presidentti Martti Ahtisaaren aloitteesta siviilikriisinhallintaoperaatioita varten. Vastaava johtamis- ja tietotekniikka on käytössä jo Kosovon kriisinhallintaoperaatiossa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat