Nato-jäsenyyden hintalappua kommentoitiin valiokunnissa

Puolustusministeriön työryhmän selvitys Nato-jäsenyyden kustannuksista ja vaikutuksesta puolustushallintoon sai tänään ristiriitaisen vastaanoton eduskunnan valiokunnissa. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari luonnehti selvitystä tervetulleeksi, vaikkakin kokonaisuuden kannalta vähäiseksi tekijäksi. Hän uskoi sen purkavan ihmisten mielistä sen "pommin", jonka mukaan Nato-jäsenyys olisi erittäin kallis ratkaisu.

Valtiovarainvaliokunnan turvallisuus- ja puolustusjaoston puheenjohtaja Maija-Liisa Lindqvist piti todennäköisenä, että jaosto lasketuttaa uudestaan esitetyt kustannukset. Aiemmin on kerrottu, että Nato-jäsenyys nostaisi puolustuskustannuksia jopa 800 miljoonalla entisellä markalla. Työryhmä päätyi 70 miljoonaan euroon vuodessa.

Ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Markus Lyra teilasi puolustusministeriön selvityksen Helsingin Sanomissa täysin kritiikittömäksi. Hänen mielestään sen tekeminen olisi kuulunut ulkoministeriön toimialaan.

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mukaan puolustusministeriöllä ei ole tarvetta jatkaa ulkoministeriön kanssa sananvaihtoa siitä, kuka saa mitäkin selvittää. Hänen mukaansa yhteistyö on toiminut kahden ministeriön välillä yleisesti ottaen erittäin hyvin. Erimielisyyttä ei pidä liioitella. Kääriäinen muistutti, että ylijohtaja Pauli Järvenpään työryhmä teki entisen puolustusministerin Jan-Erik Enestamin vuoden takaisen toimeksiannon mukaisen selvityksen. Se pyrki pitämään painopisteen nimenomaan sotilaallisissa kysymyksissä, vaikka sivusikin mm. poliittisia, juridisia ja voimavarakysymyksiä. Alhaiselta tuntuvan hinta-arvion perusteiden läpikäymistä toivonut Kääriäinen muistutti, että kysymys on vasta esivalmistelusta.
Kun puolustus- ja turvallisuuspoliittinen selonteko tulee eduskuntaan syksyllä, alkaa "kriittinen läpivalaisu".

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kauko Juhantalo piti puolestaan ulkoministeriön "nokittelua" häiritsevänä.

-Tasavallan presidentin tukeen luottava ulkoministeriö tahtoo vielä nykyäänkin olla isoveli. Muut eivät saisi näitä asioita tutkia eivätkä ainakaan missään tapauksessa puhua niistä. Minusta aika on muuttunut, Juhantalo huomautti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat