Mainos

Nato hyväksyi Kosovon ilmavalvontasuunnitelman

Sotilasliitto Nato on hyväksynyt Eagle Eyeksi ristityn ilmavalvontasuunnitelman ja sen toteuttaminen alkanee jo lähipäivinä. Nato suostui Brysselissä järjestetyssä kokouksessa siihen, että myös venäläiset koneet osallistuvat suunnitelman toteuttamiseen.

Ennen kuin Kosovoa voidaan ryhtyä valvomaan, Naton täytyy koota tehtävään tarvittavat koneet sekä ratkaista kysymykset, jotka koskevat operaation laillista puolta ja valvonnan aiheuttamia kustannuksia.

Diplomaattilähteiden mukaan Nato aikoo järjestää valvontalentoja Kosovon alueen yllä sekä valvoa 25 kilometrin päähän Kosovon rajoista ulottuvaa aluetta. Koneet havaitsevat serbien Kosovoon pystyttämät ilmatorjuntajärjestelmät sekä Kosovon rajoille Serbiaan asennetut tutkat.
Aseistamattomat koneet lähtevät valvontalennoille Italiassa sijaitsevista tukikohdista. Ne voivat myös käyttää Makedonian tarjoamia tukikohtia.

Serbit vakuuttavat vetäneensä joukkonsa Kosovosta

Serbiviranomaiset puolestaan vakuuttavat, että Serbia on vetänyt kaikki erikoisjoukkonsa Kosovosta. Hallitukseen myötäsukaisesti suhtautuvan Vecernje Novosti -lehden mukaan erikoispoliisin joukot on vedetty alueelta ja Kosovoon on jäänyt vain tavallisia sisäministeriön alaisuuteen kuuluvia poliiseja. Lehden siteeraman ministeriötasoisen lähteen mukaan alueelle jääneet joukot olivat Kosovossa jo ennen kuin väkivaltaisuudet riistäytyivät käsistä viime maaliskuussa.
Lehden mukaan serbit kunnioittavat sopimusta, jonka Yhdysvaltain erityislähettiläs Richard Holbrooke ja Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic solmivat viime viikolla.

Holbrooke varoitti Milosevicia eilen "dramaattisista seurauksista", mikäli presidentti ei noudata kansainvälisen yhteisön vaatimuksia. Lähettilään mukaan kireä tilanne ei ole vielä ohi ja Nato on edelleen valmis turvautumaan aseellisiin voimatoimiin.

(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.