Mainos

Narkomaaneilla hiv-epidemia Helsingissä

Helsingistä alkunsa saanut ruiskuhuumeen käyttäjien hiv-epidemia laajenee yhä kiihtyvää vauhtia. Tartuntoja on todettu jo 41, ja huumeidenkäytöstä on tullut Suomessakin hivin yleisin tartuntatie. Kansanterveyslaitoksen arvion mukaan hiviä kantavia huumeenkäyttäjiä on jo satoja.

Kun Helsingin huumeenkäyttäjillä viime vuonna todettiin ensimmäiset hiv-tartunnat, pelättiin epidemiaa. Nyt uhkakuva on toteutunut. Koko viime vuonna tartuntoja todettiin 18. Tänä vuonna jo neljän ensimmäisen kuukauden aikana todettu 23 tartuntaa. 41 tartunnan saaneen joukossa on huomattavan paljon nuoria ja naisia. Tänä vuonna Suomessa todetuista kaikista hiv-tartunnoista jo kaksi kolmasosaa on saatu huumevälineistä. Tutkija pitää tilannetta varsin uhkaavana.

Todetut tartunnat ovat jäävuoren huippu. Helsingin narkomaaneista kolmen prosentin arvioidaan kantavan hi-virusta, ja 5 000 hengen joukossa tämä merkitsee useita satoja kantajia. Epidemian leviämisnopeus on yllättänyt kaikki.
Epidemian leviämiseen voidaan silti yhä vaikuttaa. Paras tapa on perustaa Helsingin ja Tampereen malliin terveysneuvontapisteitä, joissa ruiskut ja neulat voi vaihtaa puhtaisiin. Myös vankiloissa voidaan jo puhua hiv-epidemiasta. Viime vuonna narkomaanivangeilta löytyi 5 hiv-tartuntaa, tämän alkuvuoden saldo on jo 14.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.