Joogaopettajat kritisoivat verkkokauppaa – vaatejätin mallien asennot asukuvissa ovat jopa vaarallisia: "Jos näen vielä yhdenkin ..."

Kokeile rentouttavaa"pötköttelyjoogaa"! 1:08
Kaipaatko rentoutta arkeen? Kokeile rentouttavaa "pötköttelyjoogaa"! Restoratiivista eli pötköttelyjoogaa esittelee Ulrica Norberg. 

Muotia myyvä Asos sai jälleen pyyhkeitä, tällä kertaa jopa vaarallisiksi tuomituista joogakuvista.

Muotia myyvä verkkokauppa Asos on aiemminkin päätynyt otsikoihin: aiemmin esimerkiksi brändin tarjoama housu-uutuus sai osakseen pilkkaa, ja Perrin tilaama S-koon haalari aiheutti sekin naurun pyrskähdyksiä. Myös yhtiön myymät  oudot "jalkavaljaat" sekä läpinäkyvä kuplamuovimekko ovat aiheuttaneet kummastusta.

Nyt Asoksen mainoskuvia syytetään kaiken lisäksi vaarallisiksi. Asos myy myös jooga-asuja, ja Insiderin haastattelemat joogaopettajat pitävät niiden mainostamiseen käytettyjä kuvia vastuuttomina.

"Ajattelin, että jos näen vielä yhdenkin vaarallisen puu-asanan, en kestä enää"

Lontoossa joogaa opettava Emily Harding uskoo, että Asos haluaa vain hyötyä lajin suosiosta ilman, että kiinnittää tarpeeksi huomiota turvallisuuteen. Hän oli tuotekuvia selatessaan havainnut puutteita.

– En voinut lopettaa selaamista, koska se, mitä näin, kauhistutti minua niin. Ajattelin, että jos näen vielä yhdenkin vaarallisen puu-asanan, en kestä enää. Heitän puhelimeni ikkunasta, Emily sanoo.

Puu-asanassa joogaaja seisoo vasemmalla jalalla ja pitää oikean jalan jalkapohjan vasenta reittä vasten. Emilyn mukaan Asosin kuvissa mallin jalka on kuitenkin tukijalan polvea vasten, vaikka näin ei saisi olla. Emilyn mukaan varsinkin aloittelija voisi vahingossa työntää jalallaan polvea sivuttaissuunnassa, mikä voi johtaa vammaan.

"Joku, joka on ymmärtänyt joogan väärin, on käskenyt heitä vain poseeraamaan"

Emily löysi ongelman myös kobra-asennosta, jossa henkilö makaa vatsallaan ja kohottaa rintalastaa ylös työntämällä käsillä. Samanlainen, edistyneempi asento on ylöspäin katsova koira.

– Mallin olkapäät on kohotettu aina korviin asti. Niskassa ja olkapäissä on paljon kireyttä, ja kaikki paino lasketaan alaselkään, Emily kuvailee väärää asentoa.

Emilyn mukaan vääränlaiset asennot voivat johtaa loukkaantumisiin. Instagramissa Emily huomauttaa, että Asosilla olisi mahdollisuus konsultoida asiantuntijaa mallikuvia ottaessaan, mutta näin ei hänen uskomuksensa mukaan ole tehty.

– Paljon huolimattomia "jooga-asentoja", joita tekevät mallit ilman omaa syytään, koska joku, joka on ymmärtänyt joogan väärin, on käskenyt heitä vain poseeraamaan, Emily kuvailee.

Vasemmalla väärä asento, oikealla Emily itse. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Se vieraannuttaa ihmisiä, jotka eivät näytä näiltä malleilta"

Emily uskoo, että Asos haluaa lähinnä myydä vaatteita eikä ajattele joogan historiaa tai tarkoitusta. Joogaopettaja Kallie Schutin mukaan joogasta esitetään länsimaissa "vesitettyjä" elementtejä, kuten voimistelunomaisia asentoja.

– Kun asentoja esitellään väärin, uhkana eivät ole vain vammat, vaan myös joogan arvon laskeminen virheellisen esittämisen myötä, hän kuvailee.

Emily uskoo, että mallikuvista välittyy myös asenne, jonka mukaan jooga on estetiikka, jonka voi ostaa.

– Ja että se on vain tarjolla hyvin nuorille, hyvin, silotelluille ihmisille, ja siinä täytyy käyttää kasvomeikkiä ja koruja. Se vieraannuttaa ihmisiä, jotka eivät näytä näiltä malleilta.

Asos ei kommentoinut asiaa Insiderille.

Lue myös:

    Uusimmat